Ο κρητικός επιστήμονας που οραματίζεται το «Ίντερνετ των Αντικειμένων»!

Ο Ακαδημαϊκός Ιωσήφ Σηφάκης, από τους κορυφαίους, διεθνώς, επιστήμονες στον τομέα της Πληροφορικής, κάτοχος του Βραβείου Turing, δεν κρύβει, την απογοήτευσή του για την κατάσταση της χώρας

Με την Κρήτη και το Ηράκλειο τον δένουν ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί αφού είναι ο γενέθλιος τόπος του. Όμως αυτό που τον κράτησε στο εξωτερικό ήταν ότι αγάπησε πολύ τη δουλειά του και βρήκε τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσει. Ο Ακαδημαϊκός Ιωσήφ Σηφάκης, από τους κορυφαίους, διεθνώς, επιστήμονες στον τομέα της Πληροφορικής, κάτοχος του Βραβείου Turing, δεν κρύβει, ωστόσο, την απογοήτευσή του για το πολιτικό σύστημα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες που, όπως αναφέρει, δεν έκανε τίποτα για να γίνει η χώρα ελκυστική στους επενδυτές.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης, μεταξύ άλλων, Δρ Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ, ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag, με θέση στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, αναπολεί τα παιδικά του χρόνια στο νησί. «Οι μνήμες που έχω είναι ένα κεφάλαιο, είναι μνήμες δυνατές από τους ανθρώπους που με στήριξαν και δεν υπάρχουν πια. Όπως και με τη Σμύρνη αφού από εκεί ήταν η οικογένεια της μητέρας μου. Είμαι πάντα δεμένος με την Κρήτη και έρχομαι με πολύ χαρά στο νησί», σημειώνει.

Μεγάλωσε σε τόπο πολύ διαφορετικό από αυτούς όπου έζησε και δημιούργησε στη συνέχεια. «Έφυγα το 1970, όταν οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές και πολύ πιο δύσκολες. Θυμάμαι έφυγα με τρένο για τη Γαλλία. Ήταν αλλιώς τότε αλλά ήμασταν νέοι, πιστεύαμε στις δυνάμεις μας και θέλαμε να προκόψουμε. Επιτυχία είναι να μπορεί ο άνθρωπος να βρίσκεται σε αρμονία με αυτό που θέλει να επιτύχει» ανέφερε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη.

«Οι γνώσεις δεν αρκούν»

Αν είχε παραμείνει στην Ελλάδα ή αν είχε επιστρέψει αμέσως μετά τις σπουδές του, θα είχε την πορεία που έχει διαγράψει; «Είναι πολύ δύσκολο να το πω. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως ότι έζησα εκεί που έζησα και οι ευκαιρίες που μου δόθηκαν, ήταν καθοριστικά για την εξέλιξή μου. Αυτό που με κράτησε στο εξωτερικό ήταν ότι αγαπούσα πάρα πολύ τη δουλειά μου και εκεί υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να δημιουργήσω κάτι το οποίο για μένα ήταν πολύ καθοριστικό. Αυτό μου πρόσφερε το εξωτερικό και που αν ζούσα στην Ελλάδα ίσως να μην είχα» τονίζει.

Αρκούν όμως οι γνώσεις για να επιτύχει κάποιος; Απαντά χωρίς σκέψη πως δεν αρκούν. Ξεκαθαρίζει ότι «όσο προικισμένος και να είναι κάποιος, πρέπει να υπάρξει και το κατάλληλο περιβάλλον, ιδιαίτερα σήμερα που η ανάπτυξη της γνώσης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία χρειάζεται συνεργασία της βιομηχανίας και της τεχνολογίας. Χωρίς το κατάλληλο κλίμα, κανείς δεν μπορεί να αποδώσει». Αφού η  γνώση είναι ανεξάντλητη, το κυνήγι της, εμπεριέχει ματαιότητα;  «Ναι, μπορεί αλλά είναι μια πρόκληση για τον άνθρωπο να σπρώξει τα όρια της γνώσης πιο πέρα, αυτός είναι ο στόχος της επιστήμης αλλά και της φιλοσοφίας. Η κατάκτηση της γνώσης είναι κάτι πολύ βασικό αλλά επίσης βασικό σήμερα είναι να εφαρμόζει κανείς σωστά αυτά που ξέρει, να έχει αυτή τη σύνεση» υπογραμμίζει. Άλλωστε, ο αγώνας του ανθρώπου, αφότου υπάρχει επί της γης, είναι να καταλάβει από ποιους νόμους διέπονται τα φαινόμενα, να προβλέψει τι γίνεται και παράλληλα να προσαρμόσει τον κόσμο στις ανάγκες του, χρησιμοποιώντας τα επιστημονικά δεδομένα, προσθέτει.

Στην καινοτομία, δεν μετρά το μέγεθος

Ένας από τους στόχους της ερευνητική πορείας του Ιωσήφ Σηφάκη είναι η δημιουργία αυτού που αποκαλείται «Ίντερνετ των Αντικειμένων», ένα τεχνολογικό όραμα που συνίσταται στο να χρησιμοποιούμε δίκτυα για να συνεργάζονται τα δισεκατομμύρια των υπολογιστών σε όλο τον πλανήτη ώστε  να προβλέπουμε τα φαινόμενα και να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Δεν ξέρω πότε θα το φτάσουμε» ομολογεί «είναι ένα στόχος για την ανθρωπότητα ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει προκλήσεις διαχείρισης των φυσικών πόρων και να αναπτύξει υπηρεσίες που θα καλυτερέψουν το επίπεδο ζωής. Να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες στην ιατρική, την εκπαίδευση, την οργάνωση των μεταφορών, τη γεωργία με πολύ πιο ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων, π.χ. να ποτίζουμε έξυπνα μετρώντας την υγρασία του εδάφους, να έχουμε «έξυπνα» κτίρια όπου υπολογιστές θα ρυθμίζουν την ενέργεια». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο,  ότι μελλοντικά θα εξαρτόμαστε αναμφίβολα από την τεχνολογία ενώ για την Ελλάδα εύχεται να μπορέσει να αναπτύξει τεχνολογίες και όχι μόνο να τις αγοράζει.

Στην καινοτομία, παίζει ρόλο το μέγεθος μιας χώρας; «Όχι, δεν παίζει και θέλω να το τονίσω αυτό. Μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει πολύ καλό επιστημονικό προσωπικό, θα μπορούσε να αναπτύξει τεχνολογία και καινοτομία κάτι που, δυστυχώς, γίνεται σε πολύ μικρή κλίμακα. Αν πάρουμε υπόψιν πολύ μικρές χώρες όπως το Ισραήλ, που είναι ένας τεχνολογικός γίγαντας, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ταϊβάν, δεν πρέπει απαραίτητα να είσαι μια οικονομική δύναμη για να είσαι άριστος στην τεχνολογία» τονίζει, υπογραμμίζοντας την τύχη να έχουμε στην Ελλάδα και την Κρήτη σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα με πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό. Λείπουν όμως οι επενδύσεις διότι οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τις τελευταίες δεκαετίες τίποτα για να γίνει η χώρα ελκυστική για τους επενδυτές, σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις

«Η Ελλάδα περνά μια πάρα πολύ δύσκολη φάση και νομίζω ότι συνέβη το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο προς την ανάπτυξη. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν έκαναν κάτι σοβαρό για να έχουμε μια σύγχρονη οικονομία, να μην βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Πρέπει κάποτε οι Έλληνες να δούμε τα πράγματα πιο σοβαρά. Δεν έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους να κυβερνούν τη χώρα. Πρέπει επιτέλους οι κατάλληλοι άνθρωποι να μπουν στις κατάλληλες θέσεις. Λέω επανειλημμένα ότι, αν αναλύσουμε τη σύνθεση των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, θα δούμε ότι έχουμε ανθρώπους που είτε είναι άσχετοι είτε είναι διεφθαρμένοι και πολλοί λίγοι καταλαβαίνουν τι πρέπει να  γίνει αλλά δεν έχουν την τόλμη. Αυτή η πόλωση Αριστερά-Δεξιά, δεν ωφελεί σε τίποτα. Είναι δύσκολο να γίνει μια επανεκκίνηση αλλά όταν υπάρξει συντονισμός συνειδήσεων, τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα» προσθέτει. Ο ίδιος δηλώνει διαθέσιμος να βοηθήσει αν του ζητηθεί. «Το νησί έχει πολλούς άξιους ανθρώπους. Αν μου ζητηθεί να συνεισφέρω ευχαρίστως θα το κάνω. Όμως δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου, θα πρέπει να υπάρξει συλλογική απόπειρα να ξαναφτιάξουμε τα πράγματα σωστά και εγώ ευχαρίστως, αν μου ζητηθεί, θα το κάνω» καταλήγει.  

*Ο κ. Σηφάκης θα μιλήσει στη επίσημη τελετή έναρξης του 3ο Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών απόψε στις 8μ.μ. στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς» με θέμα «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο».

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ