Οι Ρωμαίοι ίσως ήταν τελικά οι πρώτοι φαλαινοθήρες

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι Βάσκοι ήταν αυτοί που θήρευαν φάλαινες για εμπορικούς σκοπούς, από τον 11ο αιώνα και έπειτα

Οστά φαλαινών που εντοπίστηκαν σε τοποθεσίες κοντά στο Στενό του Γιβραλτάρ έρχονται να αλλάξουν όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την φαλαινοθηρία.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the Royal Society of London B- Biological Sciences, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με επικεφαλής την Δρ Καμιλα Σπελλερ, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι άρχισαν να κυνηγούν φάλαινες έως και πριν από 2.000 χρόνια.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι Βάσκοι ήταν αυτοί που θήρευαν φάλαινες για εμπορικούς σκοπούς, από τον 11ο αιώνα και έπειτα.

Όμως, γενετικά δεδομένα από δακτυλικά αποτυπώματα που εντοπίστηκαν σε ρωμαϊκές περιοχές του Στενού του Γιβραλτάρ τεκμηριώνουν την παρουσία δεκάδων φαλαινών πολύ νωρίτερα στην περιοχή.

Το Στενό του Γιβραλτάρ είναι το σημείο εισόδου στη Μεσόγειο από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι φάλαινες μπορεί να είχαν εισέλθει στη Μεσόγειο Θάλασσα για να γεννήσουν, πέραν δηλαδή από το σημείο που θεωρείται ο φυσικός τους χώρος.

«Πρόκειται για την πρώτη ταυτοποίηση της παρουσίας φαλαινών στη λεκάνη της Μεσογείου», εξηγεί η Δρ Σπελλερ και προσθέτει ότι το Γιβραλτάρ ήταν το κέντρο μιας μαζικής βιομηχανίας επεξεργασίας ψαριών κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Προϊόντα, όπως τα παστά ψάρια εξάγοντας σε μακρινά μέρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ερείπια εκατοντάδων εργοστασίων με μεγάλες δεξαμενές όπου παστώνονταν τα ψάρια εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα στην περιοχή.

Αν οι Ρωμαίοι εκμεταλλευόταν εμπορικά ψάρια, όπως ο τόνος, θα μπορούσαν επίσης να πιάσουν φάλαινες με βάρκες και άλλα χειρωνακτικά μέσα για την εμπορική εκμετάλλευση προϊόντων, όπως το κρέας και το λίπος.

Αν και η παρουσία μεγάλων φαλαινών κατά μήκος των ακτών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υποδηλώνει ότι οι Ρωμαίοι είχαν πρόσβαση στα θαλάσσια αυτά κήτη, δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστό σε ποιο βαθμό τις κυνηγούσαν ενεργά ή αν υπήρχε ρωμαϊκή φαλαινοθηρική βιομηχανία.

Οι άνθρωποι θηρεύουν φάλαινες για χιλιάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο, αλλά οι Βάσκοι θεωρούνταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις φάλαινες για οικονομικό όφελος σε βιομηχανική κλίμακα.

«Υποθέτω ότι το βασικό ερώτημα είναι αν οι Ρωμαίοι άρχιζαν να το κάνουν αυτό πριν, η αν οι Βάσκοι ήταν οι πρώτοι βιομηχανικοί φαλαινοθήρες», λέει η Δρ Σπέλλερ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ