Στην Κρήτη η "καρδιά" της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας πολυμερών!

Η πρόοδος της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στον τομέα των πολυμερικών συστημάτων, σε διεθνές συνέδριο από το ΙΤΕ

Η πρόοδος της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στον τομέα των πολυμερικών συστημάτων πολλαπλών συστατικών παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Σύνθετων Πολυμερικών Υλικών και Μιγμάτων Πολυμερών που ολοκληρώθηκε στη Χερσόνησο, υπό τη διοργάνωση του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πολυμερών.

Το συνέδριο, όπως ανακοίνωσε το ΙΤΕ, φιλοξένησε περίπου 150 επιστήμονες και μεταπτυχιακούς φοιτητές από ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας, της 'Απω Ανατολής και της Αφρικής. 

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση της προόδου της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στον τομέα των πολυμερικών συστημάτων πολλαπλών συστατικών, όπως είναι τα σύνθετα συστήματα που αποτελούνται από διασπορές διάφορων προσθέτων (fillers) εντός πολυμερικής μήτρας είτε τα πολυμερικά μίγματα (polymer blends). 

Τέτοια συστήματα εμφανίζουν ενδιαφέρουσες μηχανικές, θερμικές, οπτικές, ηλεκτρικές, επιφανειακές, κ.ά. ιδιότητες με ένα τεράστιο πλήθος εφαρμογών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες από σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, όπως τους καθηγητές: Λουντβίγκ Λαϊμπλέρ (Ανωτάτη Σχολή Φυσικής και Βιομηχανικής Χημείας του Παρισιού), Τόμας Ράσελ (Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης), Αλεξέι Κοκλόφ (Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας), Κουρτ Κρέμερ (Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, Γερμανία) και Εμάνουελ Γκιανέλις (Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ΗΠΑ), προφορικές παρουσιάσεις και παρουσιάσεις αφίσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΤΕ, τα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάσθηκαν εκτείνονται από νέας γενιάς πολυμερικά υλικά με ικανότητα αυτο-επούλωσης, νέα συμπολυμερή για εφαρμογές στη νανοηλεκτρονική του μέλλοντος, προηγμένα πολυμερικά επιστρώματα με ελεγχόμενη διαβροχή, λειτουργικά νανοσύνθετα υλικά υψηλής απόδοσης, βιοπολυμερή και βιοδιασπώμενα πολυμερή, σύνθετα ελαστικά, πολυμερικούς ηλεκτρολύτες για συσσωρευτές λιθίου υψηλών απαιτήσεων, κ.ά. Στη λήξη του συνεδρίου βραβεύθηκαν τρεις νέοι μεταπτυχιακοί φοιτητές για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις τους στο συνέδριο.

«Η επιτυχία του συνεδρίου επιβεβαιώνει την ιδιαίτερα σημαντική θέση του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι στην περιοχή της επιστήμης των πολυμερών», υπογραμμίζει το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ