Ταβερναράκης: Ελπιδοφόρο ότι αναγνωρίζεται η σημασία της επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία.

Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΙΤΕ σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της πολιτείας, αναφέρει ο πρόεδρος του Ιδρύματος

 H Ελλάδα διαθέτει υψηλής στάθμης επιστημονικό δυναμικό που με τη στήριξη και της πολιτείας, μπορεί να εχει ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) Νεκτάριος Ταβερναράκης.

   Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ο πρόεδρος του ΙΤΕ τονίζει ότι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ίδρυμα σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της πολιτείας για την έρευνα και την τεχνολογία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας παρέμεινε για τέσσερις ώρες στο ΙΤΕ, ενώ το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέβλεπε παραμονή μιας ώρας.

   Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Ν.Ταβερναράκη

   Ερ: Κύριε πρόεδρε τι σηματοδοτεί η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ίδρυμα;

   Απ: Όπως γνωρίζετε ο πρωθυπουργός της Χώρας επισκέφθηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, την προηγούμενη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε εργαστήρια και μονάδες του Ιδρύματος, αλλά και να συνομιλήσει με νέους ερευνητές και εργαζόμενους του ΙΤΕ. Για εμάς, η επίσκεψη αυτή και η πολύωρη παραμονή του πρωθυπουργού στο ΙΤΕ σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της πολιτείας για θέματα Έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Να σημειώσω εδώ ότι παρόλο που η επίσκεψη ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διαρκέσει 1 ώρα, τελικά ο πρωθυπουργός παρέμεινε για σχεδόν τέσσερις ώρες στο Ίδρυμα. Είναι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό να δοθεί, ειδικά στην εποχή των οικονομικών προκλήσεων που διανύουμε, πραγματική έμφαση στην επιστήμη και την καινοτομία, μια που αποτελούν ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση. Χωρίς τέτοια στήριξη δεν είναι εφικτός ο πραγματικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, αν παρατηρήσουμε, δεν είναι καθόλου περίεργο ότι οι χώρες με τη μεγαλύτερη επένδυση στην έρευνα είναι αυτές με τις ισχυρότερες οικονομίες. Και χώρες που βρέθηκαν, όπως η Ελλάδα, στη δίνη οικονομικών κρίσεων, στο παρελθόν, μπόρεσαν τελικά να ανακάμψουν μόνο αφού επένδυσαν στην έρευνα και την καινοτομία.

   Ερ: Ποια είναι η συνεισφορά του ΙΤΕ στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας και ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από τις δράσεις του η Κρήτη;

   Απ: Με βάση όλες τις αξιολογήσεις των τελευταίων δεκαετιών, από Εθνικές και Διεθνείς ανεξάρτητες επιτροπές, το ΙΤΕ είναι το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Είναι μέσα στη δεκάδα των πιο ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά προσέλκυση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας σύγχρονες ερευνητικές υποδομές, οι οποίες είναι εφάμιλλές αντίστοιχων ερευνητικών κέντρων του εξωτερικού. Η έρευνα που γίνεται σε όλα τα ινστιτούτα του Ιδρύματος είναι διεθνώς ανταγωνιστική και δημοσιεύεται στα καλύτερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η παρουσία του ΙΤΕ στην Κρήτη, αλλά όχι μόνο, καθώς ινστιτούτα και δομές του ιδρύματος βρίσκονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας -όπως η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Αθήνα, ο Βόλος και η Θεσσαλονίκη- λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, αλλά και για την εκπαίδευση υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικότερα για την Κρήτη, η αλληλεπίδραση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το ΤΕΙ Κρήτης αλλά και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό οικοσύστημα επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας. Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα νεοφυών εταιρειών, καινοτόμων προϊόντων αλλά και υπηρεσιών που ξεπήδησαν μέσα από ερευνητικές δραστηριότητες στα εργαστήρια του ΙΤΕ. Θα αναφέρω το παράδειγμα της FORTHNET, της εταιρείας που κυριολεκτικά έφερε το Internet στην Ελλάδα και η οποία πριν ανεξαρτητοποιηθεί ξεκίνησε ως τεχνοβλαστός του ΙΤΕ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η παραγωγή και η διάθεση σε όλη τη Βιοϊατρική Κοινότητα της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, υψηλής ποιότητας Προϊόντων και Αντιδραστηρίων Μοριακής Βιολογίας και Βιοχημείας.

   

   Ερ: Πόσο αναγνωρισμένο είναι το ΙΤΕ διεθνώς και αν υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του.

   Απ: Από αυτά τα παραδείγματα είναι φανερό ότι στο ΙΤΕ δίνουμε έμφαση και στην αξιοποίηση του προϊόντος της ερευνητικής δραστηριότητας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Μια από τις δομές του ΙΤΕ, μάλιστα, είναι και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης που φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, σε συνεργασία και με Ινστιτούτα του Ιδρύματος. Επιπλέον, το ΙΤΕ έχει αναπτύξει το δίκτυο ΠΡΑΞΗ, μια εξαιρετικά αποτελεσματική δομή μεταφοράς τεχνολογίας και διασύνδεσης με τη βιομηχανία και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Μέσω της δομής αυτής, αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο η πνευματική ιδιοκτησία και τα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται. Όπως ανέφερα και παραπάνω, το ΙΤΕ είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό ίδρυμα, το οποίο έχει να επιδείξει αξιοζήλευτα ερευνητικά επιτεύγματα, ακόμα και με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι πάνω από τις μισές χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, που έχουν έρθει στη χώρα, έχουν δοθεί σε ερευνητές του ΙΤΕ. Πρόκειται για εξαιρετικά ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής πάνω από 28,5 εκατ. ευρώ στο ΙΤΕ. Επιπλέον, ερευνητές του ΙΤΕ δημοσιεύουν στα καλύτερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Nature, το Science, το Cell και άλλα. Αυτές οι επιτυχίες, μας κάνουν βέβαια υπερήφανους, αλλά στο DNA του ιδρύματος είναι η συνεχής επιδίωξη της αριστείας, η ανάπτυξη και η βελτίωση. Ενδεικτικά, για το άμεσο μέλλον, στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία ενός ξεχωριστού Ινστιτούτου Αστροφυσικής, αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα υποδομή (Αστεροσκοπείο Σκίνακα) και το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Κέντρο Ανάλυσης DNA, με εφαρμογές στην Εξατομικευμένη Ιατρική Ακριβείας, στην Αγροδιατροφή και τον Πολιτισμό. Να σημειώσω εδώ ότι ήδη λειτουργεί στο Ίδρυμα το πρώτο Εργαστήριο Ανάλυσης Αρχαίου DNA της Χώρας. Τέλος, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης προετοιμάζουμε τη δημιουργία μιας σύγχρονης Μονάδας Βιοϊατρικής Απεικόνισης, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και εξοπλισμό PET/CT, κάτι που λείπει από το νησί.

   Ερ: Τελικώς είστε αισιόδοξος για την πορεία του ΙΤΕ;

   Απ: Όπως αποδεικνύουν καθημερινά οι Ερευνητές στο ΙΤΕ, αλλά και σε άλλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας, είναι εφικτό να κάνουμε έρευνα με αξιώσεις και στην Ελλάδα, παρ' όλες τις δυσκολίες. Η Ελλάδα διαθέτει υψηλής στάθμης επιστημονικό δυναμικό και με την κατάλληλη στήριξη της Πολιτείας, μπορούμε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Είναι ελπιδοφόρο ότι αναγνωρίζεται πλέον έμπρακτα η σημασία της επένδυσης στην επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ