Γήπεδο με... αυτόνομη ηλεκτροδότηση!

Το Λάγος της Νιγηρίας είναι η δεύτερη πόλη στον κόσμο, η οποία απέκτησε ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρίς ανάγκη ηλεκτροδότησης.

Το εγχείρημα ανήκει στην αγγλική εταιρεία Pavegen, η οποία αναπτύσσει εδώ και καιρό ένα σύστημα μετατροπής της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το γήπεδο αποκτά ηλεκτρική ενέργεια για τους προβολείς και άλλες χρήσεις μαζεύοντας ενέργεια από τα τρεξίματα και τις ενέργειες των ποδοσφαιριστών στο χορτάρι!

Ο αγωνιστικός χώρος κάτω από το χορτάρι αποτελείται από 90 διαφορετικά ειδικά πάνελς τα οποία συλλέγουν την κινητική ενέργεια από τους ποδοσφαιριστές που τρέχουν πάνω τους και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική. 

Παράλληλα, περιμετρικά του γηπέδου υπάρχουν φωτοβολταϊκά στοιχεία, τα οποία την ημέρα συλλέγουν κι αυτά με τη σειρά τους ηλιακή ενέργεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει φωτισμός στο γήπεδο, χωρίς την ύπαρξη ηλεκτρικής παροχής ρεύματος. Η τεχνολογία αυτή, μάλιστα, ήδη χρησιμοποιείται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, σε κεντρικούς δρόμους, για την ηλεκτροδότηση των φαναριών, των κτιρίων κ.ο.κ.

Ο Akon είναι ένα από τα πρόσωπα μιας παγκόσμιας καμπάνιας η οποία ασχολείται με το πώς θα παρέχει ρεύμα σε 600 εκατομμύρια Αφρικανούς στη “μαύρη ήπειρο”. Η Pavegen είναι μία εταιρεία η οποία ασχολείται με τρόπους μετατροπής της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική, προκειμένου να αναπτύξει την εν λόγω τεχνολογία και να μπορέσει να δώσει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια.

Το μεγαλύτερο ατού της χρήσης της τεχνολογίας αυτής είναι το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις δεν χρειάζονται έξτρα χρήματα μόλις τοποθετηθούν και πως τα υπό ανάπτυξη κράτη, όπως τα αφρικανικά, είναι λογικό να διαθέσουν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού τους για εγκαταστάσεις όπως αυτές που θα έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό στο οποίο αποσκοπούν οι κατασκευαστές είναι κάποια στιγμή όλες οι αφρικανικές πόλεις και γενικότερα όλες οι πόλεις στα υπό ανάπτυξη κράτη να έχουν γήπεδο αυτοηλεκτροδοτούμενα, προκειμένου περισσότερα παιδιά να έχουν την ευκαιρία ν’ ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Το Λάγος όπως προείπαμε είναι η δεύτερη πόλη, παγκοσμίως, που αποκτά ένα τέτοιο γήπεδο, ύστερα από τη Βραζιλία, όπου ο Πελέ εγκαινίασε ένα τέτοιο γήπεδο στις φαβέλες του Ρίο. Το ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσο θα δοθούν τα ποσά που χρειάζονται για κατασκευή τέτοιων γηπέδων στην αφρικανική ήπειρο, καθώς τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν εκεί είναι πολύ μεγαλύτερα από το ποδόσφαιρο.

Που ξέρετε, πάντως… Μπορεί το επόμενο αστέρι του αφρικανικού ποδοσφαίρου σε μερικά χρόνια να λέει ότι ξεκίνησε από ένα τέτοιο γήπεδο που φτιάχτηκε στην πόλη του.

Δείτε το video:

Πηγή: talentabout

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ