Δεν αξίζει η Κρήτη ένα κλειστό κολυμβητήριο;

Γιάννης Χαμαλάκης
Γιάννης Χαμαλάκης

''Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο'' φωνάζουν αθλητές, προπονητές και γονείς σε όλο το νησί

Του Γιάννη Χαμαλάκη

Η Κρήτη εξακολουθεί να είναι η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας χωρίς κλειστές κολυμβητικές δεξαμενές 25 και 50 μέτρων! Μοιάζει απίστευτο όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι 17 κολυμβητικές ομάδες του νησιού αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Οι κολυμβητές βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις εγκαταστάσεις και τα ηλεκτρονικά συστήματα στις πισίνες βρίσκονται στο… ναδίρ!

Στο Ηράκλειο, πέρα από την ανοιχτή πισίνα στο κολυμβητήριο του Λίντο, υπάρχει η κλειστή 25 μέτρων στο Πανεπιστήμιο στις Βούτες η οποία όμως δεν είναι διαθέσιμη προς τις ομάδες, αλλά μόνο για τους φοιτητές και τους καθηγητές του ιδρύματος! Από την άλλη, η κλειστή πισίνα του Παγκρητίου (με 5 διαδρομές) εξυπηρετεί τις ανάγκες κάποιων ομάδων, όμως το οικονομικό τίμημα μοιάζει αβάσταχτο για τις περισσότερες ομάδες.

Το 2001 κατασκευάστηκε στην πρώην Αμερικάνικη βάση ανοιχτή πισίνα 50 μέτρων η οποία δεν λειτούργησε ποτέ και τώρα ανήκει στο... ΤΑΙΠΕΔ! Ένα σύγχρονο, Ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριο στην περιοχή των Γουρνών το οποίο εδώ και χρόνια είναι ερείπιο.Στην ενδοχώρα, συγκεκριμένα στην περιοχή των Μοιρών, υπάρχει κολυμβητήριο χωρίς… πισίνα εκμάθησης! Ουσιαστικά είναι διαθέσιμη μόνο το καλοκαίρι! Επίσης, κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, εκεί συναντάμε δύο ανοιχτές πισίνες (25 και 50 μέτρων) οι οποίες λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι.

Ουσιαστικά, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, δεν έχει μια άρτια κλειστή πισίνα για τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα, το Ηράκλειο πήρε μεγάλη κολυμβητική διοργάνωση πριν 28 χρόνια, ήταν το 54ο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοιχτής κατηγορίας!

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα σωματεία του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων είναι τα μοναδικά που πληρώνουν ενοίκιο στα εθνικά τους αθλητικά κέντρα τα οποία ανήκουν στην Γενική γραμματεία αθλητισμού!

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα ''Πατρίς'' ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ Βασιλειάδης υποσχέθηκε ότι θα γίνουν βελτιώσεις και παρεμβάσεις στο κολυμβητήριο των Μοιρών και σε αυτό του Λίντο ''σε συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα'' όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Στα Χανιά, η 50αρα πισίνα – φάντασμα του Ακρωτηρίου ανήκει στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, τα οικονομικά προβλήματα δεν επιτρέπουν την λειτουργία της εδώ και αρκετό διάστημα. Ο ΝΟΧ προπονείται σε ανοιχτή πισίνα 50 μέτρων, εκεί διεξάγονται οι αγώνες και οι προπονήσεις.. παντός καιρού, καθώς στην κλειστή 25αρα δεν μπορούν να γίνουν αγώνες.

Η μοναδική κλειστή θερμαινόμενη πισίνα (25 μέτρα) στο Ρέθυμνο είναι ιδιωτική, ανήκει στον ΝΟΡ (Ναυτικός όμιλος Ρεθύμνου), εκεί ο σύλλογος εξυπηρετεί τα τμήματα του.

Η Δημοτική ανοιχτή πισίνα στον Άγιο Νικόλαο πέρα από την πρόσφατη ενεργειακή αναβάθμιση δεν έχει βατήρες, η χρονομετρική πλάκα είναι περίπου 35 ετών ενώ τα στέγαστρα δεν καλύπτουν το σύνολο των κερκίδων. 

Πέρα από το δεδομένο ότι η Κρήτη δεν έχει υποδομές και λιγοστά κολυμβητήρια που δεν ανταποκρίνονται στην δυναμική του νησιού, το πρόβλημα με τους σκεπαστούς χώρους και τις κλειστές πισίνες είναι εντονότερο. Δεν γίνεται, μια τόσο μεγάλη Περιφέρεια, όπως αυτή της Κρήτης να είναι η μοναδική στην χώρα που δεν έχει κλειστή πισίνα 25 ή 50 μέτρων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ