Κόσμος | 12.10.17 19:04
Aποχωρούν οι ΗΠΑ από την UNESCO

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Χαιρετίζει την απόφαση το Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποσύρονται από την UNESCO εξαιτίας της  μακροχρόνιας διαφωνίας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό, σύμφωνα με πηγές Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ έρχεται μετά από τις επαναλαμβανόμενες κριτικές στις αποφάσεις της UNESCO, τις οποίες η Ουάσινγκτον κρίνει ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο  Ισραήλ.

Παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την UNESCO μετά την απόφασή του οργανισμού να δεχθεί ως μέλος της την Παλαιστίνη το 2001, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατηρήσει το γραφείο του στα κεντρικά γραφείο του προσπαθώντας να σταθμίσει την πολιτική εκ των έσω.

Η αποχώρηση επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη από Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να διασφαλισθεί η ανωνυμία τους καθότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για την απόφαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εν λόγω απόφαση πάρθηκε ενόσω η UNESCO ψηφίζει αυτή την εβδομάδα για τον νέο της σε μια τεταμένη ψηφοφορία η οποία αναμένεται να επισκιαστεί τόσο από τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει ο οργανισμός όσο και από τις διαφωνίες για τη παλαιστινιακή συμμετοχή.

Πολλοί μεταφράζουν μάλιστα την απόφαση της ένταξης της Παλαιστίνης ως απόδειξη μια μακροχρόνιας προκατάληψης κατά του Ισραήλ στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζεται εδώ και μήνες για μια πιθανή αποχώρηση, ενώ αξιωματούχοι είχαν καταστήσει σαφές ότι περίμεναν η απόφαση να έχει ληφθεί πριν το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει ξανά από την UNESCO το 1980 καθώς η Ουάσινγκτον έβλεπε ότι ο οργανισμός ενεργεί για πολιτικούς λόγους. Το 2003 οι ΗΠΑ εντάχθηκαν εκ νέου στην UNESCO.

Την αποχώρηση χαιρετίζει το Ισραήλ

Το Ισραήλ χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αποχωρούν από την UNESCO, υποστηρίζοντας ότι σηματοδοτεί την έναρξη μιας «νέας εποχής» για τα Ηνωμένα Έθνη και αποτελεί απόδειξη ότι θα πληρώσουν «ένα τίμημα» για τις αντιισραηλινές θέσεις τους.

«Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή στα Ηνωμένα Έθνη: εκείνη όπου, όταν κάποιος κάνει διακρίσεις σε βάρος του Ισραήλ, θα πρέπει να πληρώνει το τίμημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντάνι Ντάνον, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ. Μετά την απόφαση των ΗΠΑ, η Βρετανία γνωστοποίησε ότι παραμένει δεσμευμένη στην Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Ουδέτερη στάση από Μέι - «Λυπάται» η Γαλλία

«Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να παραμείνει μέλος της UNESCO και να εργαστεί με τις άλλες χώρες μέλη στηρίζοντας το σημαντικό έργο της» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. «Αλλά προφανώς η σχέση των ΗΠΑ με την UNESCO είναι δικό τους θέμα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Γαλλία, όπου εδρεύει η UNESCO, εξέφρασε τη λύπη της για την αποχώρηση των ΗΠΑ και εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον προσδίδει «νέα σημασία» στη γαλλική υποψηφιότητα για την προεδρία της Οργάνωσης. «Λυπούμαστε για την αμερικανική απόφαση να αποσυρθούν (οι ΗΠΑ) από την UNESCO σε μια περίοδο κατά την οποία η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας σε αυτήν την Οργάνωση είναι πρωταρχικής σημασίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Ανιές Ροματέτ-Εσπάνιε. «Η υποψηφιότητά μας για τη γενική διεύθυνση της Οργάνωσης αποκτά, υπό τις παρούσες συνθήκες, νέα σημασία», πρόσθεσε.

Πηγή

kathimerini.gr
Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα