Βραζιλία: Ανακλήθηκε το διάταγμα για ανάπτυξη του στρατού στην πρωτεύουσα

Η ανάπτυξη του στρατού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βραζιλία, χώρα όπου ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από τις δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985).

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ ανακάλεσε το διάταγμα με το οποίο έδωσε εντολή την Τετάρτη να αναπτυχθεί στρατός στην Μπραζίλια, όταν ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων εναντίον του και υπέστησαν ζημιές πολλά υπουργεία.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε το διάταγμα της 24ης Μαΐου 2017, το οποίο εξουσιοδότησε την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις για να εξασφαλιστεί η τήρηση του νόμου και της τάξης στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα», ανέφερε η Εφημερίδα της Κυβέρνησης σε έκτακτη έκδοσή της.

Η πλειονότητα των υπουργείων τελούσαν υπό επιτήρηση τις πρώτες πρωινές ώρες, ωστόσο οι στρατιώτες άρχισαν να αποσύρονται λίγα λεπτά μετά την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος, όπως διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ανάπτυξη του στρατού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βραζιλία, χώρα όπου ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από τις δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985), παρότι έχει γίνει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ειδικά για να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αυγούστου του 2016. Ακόμη και πολιτικοί σύμμαχοι του Μ. Τέμερ ενοχλήθηκαν έντονα από την κίνηση, κάνοντας λόγο περί ενός ακραίου μέτρου.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Η απόφαση ελήφθη μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Μπραζιλία ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση εναντίον του προέδρου. Συνολικά 49 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας από σφαίρα, επτά άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ ζημιές υπέστησαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις οκτώ υπουργείων και ο καθεδρικός της Μπραζίλιας (ένα από τα πιο γνωστά αρχιτεκτονικά έργα του Όσκαρ Νιεμέγερ), σύμφωνα με τις αρχές.

Στην κινητοποίηση, την οποία κάλεσαν πολλά συνδικάτα και το κεντροαριστερό - αριστερό Κόμμα Εργαζομένων (PT), από το οποίο προέρχονται ο πρώην πρόεδρος Λουΐς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα και η τέως πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του κ. Τέμερ - σε βάρος του οποίου υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά - συμμετείχαν πάνω από 35.000 άνθρωποι σύμφωνα με τις αρχές, ή 100.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Το υπουργείο Γεωργίας χρειάστηκε να εκκενωθεί έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε μια αίθουσά του, κάτι που οι αρχές επέρριψαν σε διαδηλωτές.

Το διάταγμα που προέβλεπε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων υπογράφτηκε το απόγευμα της Τετάρτης και κινητοποιήθηκαν τουλάχιστον 1.500 άνδρες.

«Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς τάξη. Το χάος δεν θα γίνει ανεκτό. Δεν θα ανεχθούμε διαδηλώσεις που εκτραχύνονται σε βανδαλισμούς και βίαιες ενέργειες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας, Χαούλ Ζούνγκμαν, λίγη ώρα μετά την ακύρωση του διατάγματος.

Τα επεισόδια ξέσπασαν ενώ το πλήθος κατευθυνόταν προς το προεδρικό μέγαρο για να απαιτήσει την παραίτηση του Μ. Τέμερ και την ακύρωση των μέτρων λιτότητας: η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να προχωρήσουν, ενώ κουκουλοφόροι απάντησαν πετώντας πέτρες.

Κατόπιν ορισμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αίθουσα μέσα στο υπουργείο Γεωργίας και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ