«Επιστροφή στη δεκαετία του ΄80» για την Τουρκία, γράφει ο γερμανικός Τύπος

Με αφορμή συλλήψεις ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Γερμανός Πέτερ Στόιντνερ

Στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, εστιάζει για άλλη μια φορά ο γερμανικός Τύπος, ασκώντας δριμεία κριτική στην τουρκική ηγεσία με αφορμή συλλήψεις ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Γερμανός Πέτερ Στόιντνερ.

Όλοι τους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου στην Κωνσταντινούπολη, με τις τουρκικές εισαγγελικές Αρχές να τους επιρρίπτουν στήριξη «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ καταδίκασε απερίφραστα τη σύλληψη του Γερμανού ακτιβιστή ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος.

Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για επιστροφή της Τουρκίας στη δεκαετία του 1980 και σχολιάζει: «Η Τουρκία διανύει μια ανατριχιαστική πορεία προς το παρελθόν. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γεμίζει τις φυλακές με επικριτές του: δημοσιογράφους, διανοούμενους, αριστερούς, τώρα και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όποιος δεν συμφωνεί με την άποψή του διώκεται ανελέητα. (…) Η κατάσταση, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπήρξε τόσο άσχημη, όσο είναι τώρα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μετά το πραξικόπημα με το οποίο είχε καταλάβει την εξουσία ο στρατός» εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου.

Για το ίδιο θέμα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι «η τουρκική κυβέρνηση ενεργεί προφανώς με βάση τη ρήση ότι ένα ψέμα που λέγεται αρκετά συχνά, κάποια στιγμή γίνεται αλήθεια. Ξανά και ξανά λέγεται προς την τουρκική κοινή γνώμη ότι οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να είναι τρομοκράτης. Η σύλληψη άμεμπτων ανθρώπων (…) κλιμακώνει τώρα αυτήν την παράνοια».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ