Γερμανία: Πιέσεις στην κυβέρνηση για την απεξάρτηση από τον άνθρακα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δέχεται πιέσεις να δεσμευτεί να τερματίσει τη χρήση ενέργειας με καύση άνθρακα, με την σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα να διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βόννη.

Παρά τη δέσμευσή της για την παγκόσμια προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, η Μέρκελ μέχρι στιγμής αρνείται να ορίσει μια προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, παρά τις νέες προσκλήσεις από οικολογικές ομάδες και αναπτυσσόμενες χώρες. Η Μέρκελ αναγνώρισε ότι η εξάρτηση της Γερμανίας από την καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας λόγος που δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 40% από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020, όπως ήταν ο στόχος της.

Η Γερμανία παράγει σήμερα περίπου το 40% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη, του ορυκτού καυσίμου που ίσως παράγει τις περισσότερες επιβλαβείς ρυπαντικές ουσίες.

«Σήμερα, στα τέλη του 2017, γνωρίζουμε ότι ακόμα απέχουμε αρκετά από το στόχο, και ο άνθρακας και ιδιαίτερα ο λιγνίτης, είναι σημαντικό κομμάτι που δεν τα έχουμε καταφέρει. Η στρατηγική σε αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί με μεγάλη ακρίβεια τις επόμενες μέρες», δήλωσε η Μέρκελ.

Μιλώντας σε ηγέτες και υπουργούς από όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν «σκληρές συζητήσεις» για το θέμα στις συνομιλίες με το Κόμμα των Πράσινων και τους Ελεύθερους Δημοκράτες για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, στο λεγόμενο συνασπισμό «Τζαμάικα».

Ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών με το Κόμμα των Πρασίνων εξαρτάται όλο και περισσότερο από το κλείσιμο περισσότερων μονάδων άνθρακα, αλλά η εξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα είναι ακόμα ισχυρή. Το ζήτημα έγινε πιο ακανθώδες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μέρκελ το 2011 ότι η Γερμανία θα εγκαταλείψει πλήρως την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2022.

Μιλώντας αμέσως μετά τη Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να τερματίσει τη χρήση άνθρακα μέχρι το 2021. Το έργο είναι πολύ πιο εύκολο για τη Γαλλία,καθώς η χώρα διαθέτει ελάχιστους σταθμούς άνθρακα και λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ