Ο Μαδούρο «καθάρισε» την ηγεσία του στρατεύματος μετά το αίμα στο Καράκας

Οι αντικαταστάσεις κορυφαίων αξιωματικών ανακοινώθηκαν λίγο αφότου ήλθαν στην επιφάνεια φωτογραφίες που εικονίζουν δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Καράκας. Τουλάχιστον 73 οι νεκροί μετά από σχεδόν τρεις μήνες ταραχών, με τελευταίο θύμα, τη Δευτέρα, έναν 17χρονο.

Την αντικατάσταση τεσσάρων κορυφαίων αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαδούρο, στον απόηχο της δημοσίευσης φωτογραφιών που εικονίζουν δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Καράκας.


Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο κ. Μαδούρο γνωστοποίησε πως μεταξύ άλλων απάλλαξε από τα καθήκοντά τους τους αρχηγούς του Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Εθνοφρουράς, την οποία πολλοί αντικυβερνητικοί θεωρούν υπεύθυνη για επιθέσεις εναντίον τους.

Ο «τσαβίστα» πρόεδρος απέφυγε πάντως να αναφερθεί στα ευρύτατα επεισόδια της Δευτέρας που στοίχισαν τη ζωή σε έναν 17χρονο διαδηλωτή, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών μετά από σχεδόν τρεις μήνες ταραχών σε τουλάχιστον 73. Ο κ. Μαδούρο προανήγγειλε αντίθετα την πρόσληψη 40.000 ακόμα αστυνομικών και εθνοφρουρών.

Δύο μέλη της Εθνοφρουράς έχουν συλληφθεί έως τώρα σχετικά με τους πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Σε αναρτήσεις του στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Λουίς Ρεβελόρ σημείωσε πως τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν «δυσανάλογη χρήση βίας» από την πλευρά των συλληφθέντων, με την έρευνα να βρίσκεται σε εξέλιξη.



Οι αναρτήσεις Ρεβελόρ διαφέρουν από τις έως τώρα τοποθετήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τους αντικυβερνητικούς, τους οποίους ο πρόεδρος Μαδούρο έχει καταγγείλει ως πιόνια ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που επιδιώκουν να ανατρέψουν πραξικοπηματικά το καθεστώς του.

Η Βενεζουέλα βιώνει χρόνια οικονομική κρίση, βαθιά ύφεση, ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά αλλά και υπερπληθωρισμό, ο οποίος ευτελίζει το πενιχρό εισόδημα των πολιτών.

Στην κρίση συντελεί και η πτώση της τιμής του πετρελαίου την τελευταία τριετία, καθώς η Βενεζουέλα, μέλος του ΟΠΕΚ, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές αργού για να εξασφαλίσει συνάλλαγμα για τις εισαγωγές τροφίμων και άλλων προϊόντων.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ