Politico: Μην ανησυχείτε για την Ελλάδα -Θα λυγίσει στις απαιτήσεις των δανειστών

Τους λόγους για τους οποίους δεν τίθεται θέμα ανησυχίας αναφορικά με την Ελλάδα εξηγεί σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Γιατί είναι ασφαλές να αγνοήσουμε την Ελλάδα (για τώρα)» -και υπότιτλο «Υπάρχουν πιο σημαντικοί πονοκέφαλοι αλλού)- το Politico.

Κάνοντας μία αναδρομή στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που περιγράφουν την δεινή της κατάσταση, όπως εκείνο των New York Times, που χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μία βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Politico εξηγεί ότι μία «έκρηξη» είναι «απίθανο» να συμβεί. ««Ναι, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ακόμη στιγμή "do-or-die", δηλαδή "όλα ή τίποτα" με τους πιστωτές της. Ναι, αν η Ελλάδα δεν πάρει τα χρήματα, δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Και, ναι, τα κρατικά ομόλογα στην Ελλάδα καταβαραθρώνονται για άλλη μια φορά με τους επενδυτές να βρίσκονται σε νευρική κρίση. Παρά τον θόρυβο αυτό, η ανησυχία θα πρέπει να είναι μικρή αν η Ιστορία είναι οδηγός. Όταν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να συζητήσουν την ελληνική “υπόθεση”, όπως την αποκαλούν, θα επαναλάβουν ένα τελετουργικό το οποίο επαναλαμβάνεται για έβδομη χρονιά», γράφει το Politico σημειώνοντας αστειευόμενο ότι οι Σύμμαχοι χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο για να κερδίσουν τον Χίτλερ.

«Ανάλογα με το πώς μετράει κανείς, η Ελλάδα είναι είτε στη μέση της τρίτης ή πέμπτης οικονομικής διάσωσης. Ωστόσο, δεν έχει σημασία πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα: οι Ευρωπαίοι με κάποιο τρόπο κατάφεραν να αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή της Ελλάδος, συχνά την τελευταία στιγμή. Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν δώσει πάνω από 200 δισ. ευρώ για να στηρίξουν την Ελλάδα», συνεχίζει και τονίζει: «Αν υπάρχει ένα πράγμα που η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μιλούν οι κυβερνήσεις της, θα λυγίσει τελικά στις απαιτήσεις των πιστωτών». Ο λόγος όπως εξηγεί το άρθρο είναι απλός: «Όσο σκληρή και αν είναι η λιτότητα για την Ελλάδα, το να βρίσκεται στο ευρώ είναι προτιμότερο από το να συντριβεί, μία σκληρή πραγματικότητα που παραδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων».

«Μετά από χρόνια σκληρών περικοπών των δαπανών... η Αθήνα δεν πρόκειται να τραβήξει την πρίζα για την τελευταία διάσωσή της ακριβώς ένα χρόνο πριν από τη λήξη της», σημειώνει το Politico σύμφωνα με το οποίο το κύριο εμπόδιο για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία είναι η διαφωνία είναι μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ αρνείται να ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, επειδή πιστεύει ότι το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο», αναφέρει και συνεχίζει εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα. «Από την αρχή της κρίσης, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ έκανε σαφές ότι, η έγκριση της διάσωσης από το Βερολίνο θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Γερμανία ήθελε να εξασφαλίσει ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα έπεφτε θύμα της εμφανώς χαλαρής δημοσιονομικής εποπτείας της ΕΕ», αναφέρει και εξηγεί ότι αυτός θα ήταν ομόνος τρόπος που θα μπορούσε η Μέρκελ να κερδίσει υποστήριξη για τα ελληνικά πακέτα βοήθειας από τους δικούς της βουλευτές και να διασφαλίσει έτσι τη θέση της στην Bundestag.

Έτσι, σύμφωνα με το «Politico», η διάσωση της Ελλάδας δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη λιτότητα ή τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά με κάτι πιο πεζό: την πολιτική.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ