Σαουδική Αραβία: Σχέδια για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της χώρας

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία υποβολής προσφορών για τους πρώτους εμπορικούς πυρηνικούς της αντιδραστήρες τον Οκτώβριο, καθιστώντας τη το δεύτερο αραβικό κράτος που στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προσεγγίσει δυνητικούς πλειοδότες στη Γαλλία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, τη Ρωσία και την Ιαπωνία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters. 

Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα το 2018, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα φιλόδοξα σχέδια της θα παρουσιαστούν στην προσεχή διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη.

Η αραβική χώρα, η οποία έχει πληθυσμό 32 εκατομμυρίων, εκτιμάται ότι κατέχει το 18% των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού πετρελαίου και είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως. Ωστόσο, με τη διεθνή μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, η χώρα θέλει να επωφεληθεί από τη διαφοροποίηση του δικού της τομέα ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων «όραμα 2030», που ξεκίνησε το 2016, στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο και στην ανάπτυξη άλλων τομέων.

Ο δημόσιος οργανισμός που επιβλέπει τα σχέδια δηλώνει ότι πρόκειται να κατασκευάσει 17,6 γιγαβάτ πυρηνικής δυναμικότητας, το ισοδύναμο 17 αντιδραστήρων, μέχρι το 2032. Ο οργανισμός έχει ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με κινεζικές εταιρείες και τη Rosatom, την κρατική πυρηνική εταιρεία της Ρωσίας.

Η πρώτη αραβική χώρα που ξεκίνησε την εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η κυβέρνηση της μικρής αλλά πλούσιας χώρας ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για την τεχνολογία ήδη από το 2008 και η πρώτη της μονάδα, ο πυρηνικός σταθμός Barakah, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με τέσσερις αντιδραστήρες, πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί το επόμενο έτος.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ