Πώς το χούμους ωφελεί την υγεία

Newsroom
Newsroom

Το χούμους είναι ένα δημοφιλές ντιπ ή πάστα που παρασκευάζεται με ρεβίθια, σουσάμι ή ταχίνι (πάστα σουσαμιού), ελαιόλαδο, λεμόνι και σκόρδο.

Βρίσκεται εύκολα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα, συχνά με διάφορες παραλλαγές στην κλασική συνταγή, όπως χούμους με καραμελωμένα κρεμμύδια, με ψητή πιπεριά, με πέστο βασιλικού ή με λεμόνι.

Το χούμους παρασκευάζεται απλά με την ανάμειξη όλων των συστατικών μαζί σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, καθώς και σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

 

Διατροφικό προφίλ χούμους

 

Μια επίπεδη κουταλιά της σούπας (30 g) παρέχει τα εξής:

  • 92 θερμίδες
  • 2 g πρωτεΐνη
  • 8,0 g λίπος
  • 3,1 g υδατάνθρακες
  • 1,5 g φυτικές ίνες
  • 19 mg μαγνήσιο
  • 0,57 mg σίδηρος
  • 13 mcg φολικό

Τα κορυφαία 5 οφέλη του χούμους για την υγεία:

1. Μια χρήσιμη πηγή φυτικών ινών

 

Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο τύπος των φυτικών ινών στα ρεβίθια έχει θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου, προάγοντας τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων, που -με τη σειρά τους- συμβάλλουν στην ενίσχυση της εντερικής υγείας.

2. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα φασόλια και τα όσπρια, όπως και τα ρεβίθια, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες, που επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία τα χωνεύουμε. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και απελευθερώνουν την ενέργειά τους πιο σταδιακά. Η κατανάλωση περισσότερων από αυτές τις τροφές με χαμηλό GI βοηθά σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

 

Φωτογραφία από Samir Biscevic από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ