Ημερίδα για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στο νησί

Από την Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης-σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας (ΕΚΑΕΚΕ) του Τμήματος Κοινωνιολογίας) διοργανώνουν ημερίδα, με θέμα: «Συνθήκες Διαβίωσης, Διάγνωση Αναγκών & Θύλακες Αποστέρησης στην Κρήτη: Ευρήματα Έρευνας και Προοπτικές Χωρικού Κοινωνικού Σχεδιασμού».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 10.30 π.μ.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνών του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής που αποτυπώνουν την κατάσταση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών στην Κρήτη, τις χωρικές διαστάσεις των πολλαπλών μορφών κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και τις ανάγκες ατόμων και ομάδων του πληθυσμού που χρήζουν παρέμβασης. Στο ίδιο πλαίσιο της διάγνωσης και κάλυψης αναγκών, θα αναπτυχθεί η συμβολή της κοινωνικής διοίκησης στην Κρήτη. Επίσης, θα παρουσιαστούν προγράμματα κοινωνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης. Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη ζητημάτων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Κρήτη και σε επιμέρους γεωγραφικές ενότητες, προκειμένου να σχεδιαστούν χωρικές παρεμβάσεις κοινωνικής ανάπτυξης που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού.

Η παρακολούθηση γίνεται διαδικτυακά σε Ζωντανή Μετάδοση (Livestreaming), μέσω του Youtube

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας

 

10:45- 11:00

Χαιρετισμοί 

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Γιώργος Κοντάκης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης 

 

Συντονισμός: 

Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης, Παθολόγος Ογκολόγος MD, PhD, Διευθυντής ΕΣΥ ΠΑΓΝΗ.

Γιάννης Ζαϊμάκης,  Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινότητας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΚΑΕΚΕ). Επιστημονικά Υπεύθυνος -Συντονιστής Ομάδας Ερευνών του  Πανεπιστημίου Κρήτης στο Παρατηρητήριο.  

Κατερίνα Βλασάκη, Προϊσταμένη Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Κρήτης. Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

1ο Μέρος: 11:00-13:00 

11:00-11:30

«Ανισότητα, φτώχεια και υλική αποστέρηση στην Περιφέρεια Κρήτης σε συγκριτική προοπτική: Η επίδραση της Κοινωνικής Προστασίας» 

 

Επιστημονική Ομάδα:

 

Χρίστος Παπαθεοδώρου (εισηγητής), Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Επιστημονικά Υπεύθυνος 1ου Ερευνητικού Άξονα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Παρατηρητήριο, «Εισόδημα & Συνθήκες Διαβίωσης των Νοικοκυριών στην Κρήτη».

Στέφανος Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης και Συγκριτικής Κοινωνικής Ανάλυσης στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Βλάσης Μισσός, Ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). 

 

11:30-12:00

«Προγράμματα Κοινωνικής Ένταξης και Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες: Το κοινωνικο-οικονομικό προφίλ των ωφελούμενων των Κέντρων Κοινότητας της Περιφέρειας Κρήτης και η διερεύνηση των αναγκών τους» 

 

Επιστημονική Ομάδα:

 

Γιώργος Τσιώλης (εισηγητής), Καθηγητής Μεθοδολογίας της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες  - Μεθόδων Ποιοτικής Έρευνας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Τμήματος. Επιστημονικά Υπεύθυνος 2ου Ερευνητικού Άξονα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Παρατηρητήριο, «Προγράμματα Κοινωνικής Ένταξης & Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες».

 

Στεφανία Καλογεράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ποσοτικών Μεθόδων στην Κοινωνιολογία και στην Κοινωνική Δημογραφία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μαρίνα Παπαδάκη, Μέλος ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) Κοινωνικής Στατιστικής και Ποσοτικής Έρευνας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Χαρά Κόκκινου, Υποψήφια Διδάκτωρ στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης. 

12:00-12:30

«Η χαρτογράφηση της πολλαπλής αποστέρησης στην Κρήτη»

 

Επιστημονική Ομάδα: 

 

Βασίλης Αράπογλου (εισηγητής), Αναπληρωτής Καθηγητής Αστικής Κοινωνιολογίας, Κοινωνικών Ανισοτήτων και Αποκλεισμών, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επιστημονικά Υπεύθυνος 3ου Ερευνητικού Άξονα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Παρατηρητήριο, «Εντοπισμός και Ανάλυση Θυλάκων Τοπικής Αποστέρησης και Φτώχειας».

Θωμάς Μαλούτας, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. 

Σταύρος Σπυρέλλης, Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών. 

Δήμητρα Σιατίτσα, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια για τη Στέγαση των Νέων στην Ελλάδα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. 


 

12:30-13:00

Ερωτήσεις- Συζήτηση

13:00-13:30

Διάλειμμα 

 

 

2ο Μέρος: 13:30-15:30

13:30-13:50

«Κοινωνικοί δείκτες στην Κρήτη. Ειδικές προσεγγίσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η δυναμική των κοινωνικών υπηρεσιών»

Κατερίνα Βλασάκη (εισηγήτρια), Προϊσταμένη Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Κρήτης. Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Άγγελος Λουκάκης (εισηγητής), Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.). Επιστημονικός Συνεργάτης Παρατηρητηρίου. 

Στέφανος Παπαναστασίου,  Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης και Συγκριτικής Κοινωνικής Ανάλυσης στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Επιστημονικός Συνεργάτης Παρατηρητηρίου. 

Κατερίνα Κασσαπάκη, Κοινωνική Λειτουργός. Στέλεχος Παρατηρητηρίου.

 

13:50-14:10

«Έρευνα και συμμετοχικός κοινωνικός σχεδιασμός στην Περιφέρεια Κρήτης: Αναστοχαστικές παρατηρήσεις από τις ερευνητικές πρακτικές του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης»

Γιάννης Ζαϊμάκης,  Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινότητας, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διευθυντής Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΚΑΕΚΕ). Επιστημονικά Υπεύθυνος - Συντονιστής της Ομάδας Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Παρατηρητήριο. 

14:10-14:30

«Σχεδιασμός και στρατηγική κοινωνικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης»

Χρύσα Δασκαλάκη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρεια Κρήτης. 

Μαρία Κασωτάκη, Χημικός Μηχανικός, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κρήτης.

14.30-15.30

Ερωτήσεις- Συζήτηση  


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ