Ο ΟΛΗ αλλάζει προς το ... οικολογικότερο!

Ημερίδα του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου για το έργο "ELECTRIPORT", με στόχο την απανθρακοποίηση των χρήσεών του

Αλλάζει εικόνα το λιμάνι του Ηρακλείου προς το ... οικολογικότερο και περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικό. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα, ημερίδα του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, για το έργο "ELECTRIPORT", με στόχο την απανθρακοποίηση των χρήσεων του, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
 

Πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό έργο που υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF, Connecting Europe Facility 2020), με την ονομασία "Port Electrification - Alternative Maritime Power" - "ELECTRIPORT".

Το Έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση πλήρους σειράς μελετών ωρίμανσης και ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος «Cold Ironing» στο Λιμάνι του Ηρακλείου με παράλληλη διερεύνηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι φορείς του έργου φιλοδοξούν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες τεχνικές, χρηματοοικονομικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες, έτσι ώστε το Λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης να καταστεί το πρώτο Λιμάνι στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει μεθοδικά και ολοκληρωμένα  την τεχνολογία Cold Ironing.

Το Εταιρικό σχήμα αποτελείται από τους:
- Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου ΑΕ , Επικεφαλής Εταίρος
- Wartsila Hellas
- Premium Consulting, Business Development & Consulting
- BMG Marine – Ηλεκτρομηχανολόγοι Μηχανικοί,
- Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)
- AΝΕΛΙΞΙΣ Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε
- MSI Hellas, Εταιρεία Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων
- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 

 


 
Το έργο ELECTRIPORT ενσωματώνει την Εθνική και Ευρωπαϊκή Πολιτική και Στρατηγική στον Τομέα των Μεταφορών, την ανάγκη ενίσχυσης των λιμενικών υποδομών με περιβαλλοντικά έργα, την προσαρμογή των λιμενικών εγκαταστάσεων στις απαιτήσεις μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα και φυσικά φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος
  
Η Δράση καλύπτει την εκπόνηση πλήρους συνόλου μελετών (οικονομικών, μηχανολογικών μελετών) για την ανάπτυξη τεχνολογίας τροφοδοσίας στην ξηρά (OPS) για κάθε τύπο πλοίων.


 
Η Δράση περιλαμβάνει την εκπόνηση των παρακάτω βασικών μελετών:

• Ανάλυση επιχειρησιακής χωρητικότητας του λιμένα για τη διαστασιολόγηση των τροφοδοτικών από την ξηρά και τον υπολογισμό της ζήτησης ισχύος.
• Μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σχετικές μελέτες εκτίμησης κινδύνου που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος OPS.
• Μελέτες μηχανολογικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση του συστήματος OPS και τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες χωρητικότητας δικτύου του λιμένα.
• Μια ανάλυση κόστους-οφέλους και μια κοινωνικοοικονομική αξιολόγηση
• Τεύχη  δημοπράτησης.
 
Το έργο είναι επίσης σημαντικό και για την Πόλη του Ηρακλείου καθώς συνάδει με την ανάπτυξη της πόλης ως αειφόρου τουριστικού προορισμού.

 


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ