Να κρατήσουμε τους θεσμούς που μας ενώνουν

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής
Να κρατήσουμε τους θεσμούς που μας ενώνουν

Το μόνο θετικό από την επιδημία του covid-19 είναι  να μας οδηγήσει στην επανεξέταση  του τρόπου ζωής μας

Του Δημήτρη Μιμή 

 

Ο περιορισμός που μας έχει επιβληθεί τον τελευταίο καιρό, λόγω κορωναϊού, μας δίνει ένα μάθημα ταπεινοφροσύνης και μια αμφισβήτηση  για τον εαυτό μας αλλά ταυτόχρονα μας θυμίζει και την ευθραυστότητα μας. Όμως αυτό το κλείσιμο στον εαυτό μας δεν πρέπει να μας ανακόψει από τους άλλους.  Για να επιζήσουμε πρέπει να κρατήσουμε τους θεσμούς που μας ενώνουν. Ο περιορισμός αυτός θα παγώσει όλες τις δραστηριότητες της ζωής μας και θα μας τοποθετήσει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Ότι έχει ο καθένας μέσα του θα το βάλει ενώπιον  του και οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τον ίδιο αλλά και για τους άλλους. Τώρα ήρθε η ώρα να  σκεφτούμε καλά τη σχέση μας με τη ζωή και να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση προς όφελος μας, χωρίς να μας έρθει πλήξη.

Το μόνο θετικό από την επιδημία του covid-19 είναι  να μας οδηγήσει στην επανεξέταση  του τρόπου ζωής μας. Οι περισσότεροι απ΄ εμάς,  βλέπουμε ότι η καθημερινότητα αλλάζει. Σήμερα αναγκαζόμαστε να δούμε και να σκεφτούμε πράγματα που προηγουμένως δεν θέλαμε να δούμε και να σκεφτούμε. Από σήμερα πολλά θα αλλάξουν στον άνθρωπο αλλά και στην κοινότητα. Σήμερα η ανθρωπότητα παίρνει ένα μάθημα ταπεινοφροσύνης, ένα μάθημα αμφιβολίας και αμφισβήτησης. Σήμερα υπάρχει αβεβαιότητα για τα πάντα, αμφιβολίες και ευθραυστότητα κυρίως για την ύπαρξη μας που  μπορεί να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της κοινωνίας μας.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, διαπιστώνουμε ότι έχει ανασταλεί η κατάσταση της κοινωνίας  μας. Ποτέ δεν έχουμε βιώσει πόσο πολύ εξαρτώμεθα ο ένας από τον άλλο.  Σήμερα, ο άνθρωπος, λόγω του περιορισμού  βρίσκεται σε μια κατάσταση που συμβολικά σημαίνει θάνατο. Γι΄ αυτό, την περίοδο αυτή της απομόνωσης θα πρέπει να στραφούμε σε διάφορες πηγές δραστηριοτήτων, όσες μπορούν  να βρεθούν μέσα στο σπίτι, όπως είναι το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και το internet  που μπορούν να μας ψυχαγωγήσουν. Αλλά και εδώ η επικοινωνία είναι μονόπλευρη που μονάχα εικόνες μας δίνουν και τίποτε δεν μπορούμε να δώσουμε. Τα πράγματα είναι καλύτερα γι΄ αυτούς που μένουν στην επαρχεία και όταν διαθέτουν χώρο για να ασχοληθούν με τη γη. Η επισφάλεια λόγω της ευθραυστότητας της ζωής θα μας επιτρέψει να δούμε αυτό που μας λείπει. Θα ανακαλύψουμε ότι η ζωή μας χωρίς τους άλλους δεν αξίζει τίποτα. Να κάνουμε λοιπόν προσπάθεια να κρατήσουμε το μυαλό μας καθαρό γιατί αυτό θα είναι που θα μας επιτρέψει  την νέα έναρξη της ζωή μας μετά το καταστροφικό πέρασμα το covid-19.  

Σήμερα όλοι  βρισκόμαστε σε μια μάχη με τον εαυτό μας που όμως πρέπει να τον προστατέψουμε και ο  μόνος τρόπος είναι να είμαστε σε απόσταση από τους άλλους. Αυτό δεν θα έλεγα ποτέ κάτω από άλλες συνθήκες. Η κοινωνικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό του ανθρώπου.

Πιστεύω ότι μετά απ΄ αυτή την κρίση κάτι καινούργιο θα έλθει. Όπως πρόσφατα συνέβη και με την οικονομική κρίση. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην οικονομική κρίση υπήρχαν σημάδια ζωτικότητας, σημάδια ελπίδας. Σήμερα  ζούμε περιορισμένα  μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ας κρατήσουμε λοιπόν ότι μπορούμε από τα παλιά μας γιατί μ΄ αυτά θα ξεκινήσουμε αύριο. 

Και για εσάς που παραμένετε στα διαμερίσματα  για να μη νιώσετε πλήξη από την απομόνωση  κοιτάξτε να κάνετε μια εκκαθάριση στα ντουλάπια σας. Εδώ θα βρείτε δουλειά να κάνετε, από να ταξινομήσετε αλλά και να πετάξετε αρκετά άχρηστα πράγματα. Κυρίως κοιτάξτε να τα έχετε καλά   με τον εαυτό σας  και τους γύρο σας αλλά και να μη διακόψετε τις επαφές με τους φίλους και συγγενείς, φυσικά εξ αποστάσεως. Το κυριότερο είναι να μη χαλαρώσουμε, βλέποντας ότι πάμε καλά και να αρχίσουμε τοις εξόδους γιατί τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Κρατήστε όλους τους θεσμούς που μας ενώνουν.            

 

                

  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ