Ο...δεκανέας δεν θα παρελάσει φέτος!

Ο Δεκανέας Αλλαγής
Ο Δεκανέας Αλλαγής
Ο...δεκανέας δεν θα παρελάσει φέτος!

Ας κρεμάσουμε χωρίς τύψεις τη σημαία στο μπαλκόνι μας, μα κυρίως ας την κρατήσουμε ζέστη και ανυψωμένη στην καρδιά και την ψυχή μας.

Του Δεκανέα Αλλαγής 

 

Είναι μια μοναδική ευκαιρία τώρα που μας χτύπησε όλους ο κορωνοϊός. Δεξιούς αριστερούς και κεντρώους. Πλούσιους και φτωχούς. Επώνυμους μα και μεροκαματιάρηδες. Που η αρρώστια δεν μας χωρίζει κάθετα. Που μας τέμνει όλους και μας φοβίζει εξίσου το ίδιο. Και που η Ελλαδίτσα μας έγινε πρότυπο για πολλούς, όπως τότε στον πόλεμο του ‘40 ή στον ξεσηκωμό ενάντια στους Τούρκους. Που στα δύσκολα βγάζουμε και τα πολλά καλά κρυμμένα στοιχεία του χαρακτήρα μας. Που έχει και πάλι ήρωες και γίγαντες που δεν φορούν φισεκλίκια και μπαλάσκες. Μα κρατάνε ιατρικά εργαλεία, φοράνε μάσκες και μπαινοβγαίνουν σε ΤΕΠ, κλινικές και ιατρεία. Και που ανώνυμοι ( όπως σε όλους τους πολέμους αυτοί βγαίνουν μπροστά) παλεύουν για το κοινό καλό, δίνοντας σε μας τους υπόλοιπους το παράδειγμα της συλλογικής ευθύνης, ξεχνώντας παιδιά, σπίτι, φόβο και ιδιοτέλεια και δίνουν μια μάχη άνιση κι αόρατη.

Τώρα λοιπόν που ξαναβλέπουμε τα πράγματα όλοι μας αλλιώς. Που βάζουμε προτεραιότητες, ιεραρχήσεις και η καθημερινότητα μας ανατράπηκε άρδην σε μια στιγμή. Ας ξαναγαπήσουμε τον τόπο μας εκ νέου. Ας κατανοήσουμε πως ακόμα και σ’ αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο ιό, που δείχνει πως δεν λογαριάζει αν είσαι κάτοικος στη Ουχάν, το Παλέρμο ή την Κρήτη, υπάρχουν περιθώρια να δράσεις τοπικά, να συλλογιστείς Εθνικά, να δείξεις πως δεν είσαι μια αγέλη που λειτουργεί με συνθήκες ζούγκλας, κι ας ξαναβάλουμε στη ζωή μας το πολιτικό αυτονόητο.

Ας κρεμάσουμε χωρίς τύψεις τη σημαία στο μπαλκόνι μας, μα κυρίως ας την κρατήσουμε ζέστη και ανυψωμένη στην καρδιά και την ψυχή μας. Ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα χαθούμε, εάν ηγεσία και κοινωνία συμβαδίζουν, συναινούν και λειτουργούν με όρους κοινωνικής συνείδησης.

Τώρα που ξαναγινόμαστε πολίτες και υπήκοοι, ας βγούμε ( για χιλιοστή φορά τούτες τις μέρες) στο μπαλκόνι μας κι ας κάνουμε μια μικρή παρέλαση ολίγων βημάτων, όχι για να ξεχαρμανιάσουμε αυτή τη φορά, αλλά για... την Ελλάδα ρε γαμώτο, που όσο κι αν την πληγώσαμε τα τελευταία χρόνια, ξανασηκώνεται, παλεύει, κι ελπίζει πως θα ναι και αύριο όρθια!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ