305 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας η ζημιά του Covid-19 στην απασχόληση

Τι έδειξε έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

Η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στις αγορές εργασίας ανά τον κόσμο αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διατηρούν ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα, ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση του Covid-19.

H Διεθνής Οργάνωση Εργασίας(ILO) προειδοποίησε ότι οι ώρες εργασίας θα είναι 10,5% χαμηλότερες αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με τα επίπεδα προ κρίσης κορωνοϊού. Το συγκεκριμένο ποσοστό ισοδυναμεί με 305 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πρόκειται για «σημαντική επιδείνωση» σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση περί 195 εκατ. θέσεων εργασίας.

«Πρόκειται για ένα στατιστικό στοιχείο που είναι δύσκολο να συλλάβουμε και θα πρέπει όλοι να σκεφθούμε τον ανθρώπινο πόνο που κρύβεται πίσω από αυτό το νούμερο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ILO, Γκάι Ράιντερ. 

Παρότι οι εργαζόμενοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν το δίχτυ προστασίας από τα μέτρα των κυβερνήσεων, ο ILO προειδοποιεί ότι πολλοί εργαζόμενοι ανά τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε παρόμοια συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. «Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, αλλά σε οικονομικούς όρους κάνει τεράστιες διακρίσεις και κυρίως σε βάρος εκείνων που βρίσκονται στα κατώτατα στρώματα», σημειώνει ο κ. Ράιντερ. 

Σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι σε καθεστώς μαύρης εργασίας είτε επηρεάζονται σημαντικά από το Lockdown είτε απασχολούνται στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο. Ο πρώτος μήνας της κρίσης θα μπορούσε να μειώσει τις αποδοχές τους έως και κατά 60% παγκοσμίως, με τις μεγαλύτερες μειώσεις σε Αφρική και Λατινική Αμερική. Παράλληλα, ο ILO προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης της φτώχειας. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ