513,6 δισ. δολάρια άντλησαν φέτος μέσω χρηματιστηρίων οι startups

Μεγάλα κέρδη για τις νεοφυείς από αρχικές δημόσιες εγγραφές και πωλήσεις μετοχών

Πακτωλός χρημάτων έχει καταλήξει στα χέρια όσων επένδυσαν φέτος σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας, με το σύνολο των εισαγωγών σε χρηματιστήρια και πωλήσεις μετοχών να έχει φτάσει στα 582,5 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους. Από αυτά, τα 513,6 δισ. δολάρια αφορούν νεοφυείς που ολοκλήρωσαν την αρχική δημόσια εγγραφή τους, πωλήσεις μετοχών τους ή συμφωνίες με εταιρείες ειδικού σκοπού εξαγορών, τις γνωστές πλέον με το ακρωνύμιο Spacs.

Οι εισαγωγές σε χρηματιστήρια έφτασαν τις 93 στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό σε επίπεδο τριμήνου μέσα στο έτος. Οι πωλήσεις μετοχών αντιπροσωπεύουν τα υπόλοιπα 68,9 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα δε με την PitchBook, εταιρεία ερευνών για τις νεοφυείς, φέτος το σύνολο των κερδών από αρχικές δημόσιες εγγραφές και πωλήσεις μετοχών είναι μέχρι στιγμής διπλάσιο από το σύνολο των αντίστοιχων κερδών ολόκληρου του περασμένου έτους. Η έντονη αυτή δραστηριότητα και η αύξηση του αριθμού των εισαγωγών σε χρηματιστήρια υπόσχεται μεγάλα κέρδη σε επιχειρήσεις και επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαιά τους σε νεοφυείς. Αποτελεί, άλλωστε, συνέχεια μιας σειράς από ηχηρές αρχικές δημόσιες εγγραφές που χαρακτήρισαν το περασμένο έτος και αφορούσαν εταιρείες όπως οι Airbnb, DoorDash και Snowflake.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η Robinhood, χρηματιστηριακή πλατφόρμα που παρέχει συναλλαγές χωρίς προμήθεια, προσφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη στους επενδυτές της μετά την ολοκλήρωση της αρχικής δημόσιας εγγραφής της. Σημειωτέον ότι με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο η  χρηματιστηριακή της αξία αποτιμήθηκε σε 32 δισ. δολάρια. Πριν από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, άλλωστε, η Robinhood είχε ήδη περίπου 5,6 δισ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές, τα οποία συμπεριελάμβαναν και τη χρηματοδότηση μετατρέψιμων ομολόγων αξίας 3,5 δισ. δολαρίων στο τρέχον έτος. Το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase, επίσης, ολοκλήρωσε φέτος την αρχική δημόσια εγγραφή του, με την αγορά να αποτιμά τη χρηματιστηριακή του αξία στα 76 δισ. δολάρια από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της. Είχε, άλλωστε, αντλήσει σχεδόν 600 εκατ. δολάρια πριν από την αρχική δημόσια εγγραφή της.

Οι εταιρείες που επενδύουν σε μη εισηγμένες συνήθως πρέπει να περιμένουν έξι μήνες μετά την αρχική δημόσια εγγραφή για να αρχίσουν να πωλούν τις μετοχές τους, αλλά πολλές από αυτές τις περιπτώσεις επένδυσης σε νεοφυείς δεν συνοδεύονται από περιορισμούς στις πωλήσεις μετοχών. Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και της πλατφόρμας συναλλαγών Robinhood που επέλεξε πολύ χαλαρούς όρους και επέτρεψε στους υπαλλήλους της να πουλήσουν άμεσα το 15% των μετοχών της που είχαν αγοράσει. Ενα πραγματικά μεγάλο κύμα από επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από καινοτόμα κεφάλαια στράφηκε προσφάτως στις αγορές, που δέχονται όλο και περισσότερο ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες, έστω κι αν τα κέρδη τους είναι ισχνά ή ακόμη και ανύπαρκτα. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων αγοράς Refinitiv, οι αρχικές δημόσιες εγγραφές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που ολοκληρώθηκαν στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ ήταν φέτος περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά μετά το 2000. Το κύμα των εισαγωγών στο χρηματιστήριο περιελάμβανε, άλλωστε, και πολλές νεοφυείς που βρίσκονταν στο ξεκίνημά τους και είχαν ελάχιστες πωλήσεις, αλλά εισήχθησαν μέσω των οχημάτων εξαγοράς ειδικού σκοπού, των γνωστών ως Spacs. Πρόκειται για μια εναλλακτική έναντι της παραδοσιακής αρχικής δημόσιας εγγραφής και τελευταία κερδίζει όλο και περισσότερο τους μικροεπενδυτές.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ