Αγορά ακινήτων : Προς αναζήτηση της ρευστότητας

Αναζητούνται πρόσθετα κεφάλαια και μέσω του Χρηματιστηρίου

Δύο αυξήσεις κεφαλαίου, μία δημόσια εγγραφή και μία αποχώρηση από το χρηματιστηριακό ταμπλό περιλαμβάνει το φετινό «μενού» των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, οι οποίες θα κινηθούν πλέον επιθετικότερα σε ό,τι αφορά την άντληση κεφαλαίων και από την κεφαλαιαγορά.

Η τελευταία αύξηση κεφαλαίου από εταιρεία του κλάδου έγινε το 2016 και αφορούσε την είσοδο της Varde Partners στο μετοχικό κεφάλαιο της Trastor, δηλαδή δεν έγινε για να αντληθούν κεφάλαια από το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Ωστόσο σήμερα, εν μέσω της γενικότερης ανάτασης του εγχώριου real estate, οι διοικήσεις των ΑΕΕΑΠ αναμένεται να αναζητήσουν πρόσθετα κεφάλαια και μέσω του Χρηματιστηρίου, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες τους, οι οποίες απορρέουν τόσο λόγω των όλο και υψηλότερων τιμών που καλούνται να πληρώσουν για να αποκτήσουν νέα ακίνητα, όσο και λόγω της πληθώρας ακινήτων που διαθέτουν σταδιακά προς πώληση οι τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Trastor εξετάζει αυτήν την περίοδο την επιλογή της αύξησης κεφαλαίου για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, καθώς έχει ήδη εκδώσει δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους πλησίον των 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να αναζητηθούν κεφάλαια της τάξεως των 60-70 εκατ. ευρώ, ικανά για να καλύψουν το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, που ήδη έχει δαπανήσει φέτος περί τα 45 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων ακινήτων.

Η κίνηση όμως που αναμένεται με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα γίνει από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Μετά την εξαγορά του 32,6% της εταιρείας (ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας) από την Invel, η τελευταία θα ελέγχει το 98% του μετοχικού κεφαλαίου. Είναι δηλαδή επιβεβλημένη η αύξηση κεφαλαίου, αφενός για να ενισχυθεί η διασπορά των μετοχών, αφετέρου για να ενισχυθεί η ρευστότητα, προκειμένου να συνεχιστεί το ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που «τρέχει» η εταιρεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εφόσον το σχετικό σχέδιο αποφασιστεί να προχωρήσει φέτος, αξιολογώντας και τις ευρύτερες συνθήκες που θα επικρατήσουν στη διάρκεια του έτους (π.χ. πολιτικό σκηνικό), τότε η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες της ευρύτερης περιοχής, θα αναζητήσει κεφάλαια της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένεται και η δημόσια εγγραφή των μετοχών της εταιρείας Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, της οικογένειας Ευμορφίδη, η οποία συμπληρώνει πλέον δύο χρόνια από τη σύστασή της και καλείται, βάσει νόμου, να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο η αρνητική δημοσιότητα που συνόδευσε την εταιρεία λόγω του πολυώροφου ξενοδοχείου που έχει ανεγείρει στους πρόποδες της Ακρόπολης, λειτούργησε ανασταλτικά και ίσως η διοίκηση αναζητήσει έναν πιο «αθόρυβο» τρόπο εισαγωγής, π.χ. μέσω κάποιας μη ενεργής εισηγμένης, όπως για παράδειγμα της Pasal Development. Εκτός βέβαια από νέα μέλη στο «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου, το 2019 θα χαρακτηριστεί και από την αποχώρηση της Grivalia Properties, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου, η οποία θα απορροφηθεί από την Eurobank.

Αυξήσεις κεφαλαίου είναι πιθανόν να εξετάσουν τους επόμενους μήνες και οι μικρότερες εισηγμένες ΑΕΕΑΠ, όπως η Briq Properties και η Intercontinental International, αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε πολίτες εκτός Ε.Ε. Με βάση τις νέες δυνατότητες, ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν άδεια και μέσω της συμμετοχής τους σε αυξήσεις κεφαλαίου εγχώριων ΑΕΕΑΠ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές επενδύουν αποκλειστικά σε ακίνητα εντός Ελλάδας, όπως οι παραπάνω εταιρείες. Έντυπη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ