«Αγριεύει» η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Συλλήψεις και καταδίκες για όσους δεν τηρούν το νέο νόμο

«Ζεστά» φαίνεται ότι έχουν πάρει οι αρχές την τήρηση του νέου νόμου που προβλέπει το κλείσιμο των καταστημάτων για 48 ώρες, για μη έκδοση αποδείξεων. Έτσι, μετά τα πρώτα «λουκέτα» που μπήκαν το Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ακολούθησαν οι συλλήψεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις. 

Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη ταβέρνας στην Περαία Θεσσαλονίκης, που παραβίασε προσωρινό «λουκέτο» που επιβλήθηκε στην επιχείρηση, ύστερα από φορολογικές παραβάσεις που βεβαίωσαν ελεγκτές της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων του Υπ. Οικονομικών. 

Ο 56χρονος τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης τριών μηνών, καθώς κρίθηκε ένοχος για παραβίαση σφραγίδας δημόσιας Αρχής. Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου δικάστηκε, μετέτρεψε τη σε βάρος του επιβληθείσα ποινή προς 5 ευρώ την ημέρα.

Ο ίδιος, απολογούμενος στο δικαστήριο, αρνήθηκε την κατηγορία, επισημαίνοντας ότι κάποιος άρπαξε το χαρτί με την πράξη σφράγισης και την πέταξε στο έδαφος. Μάλιστα, η συνήγορός του ισχυρίστηκε ότι έπεσε, όταν μαζεύτηκαν στο σημείο τα τηλεοπτικά κανάλια.

POS παρέκαμπταν τα capital controls

Στο μεταξύ, η οικονομική αστυνομία εξάρθρωσε μεγάλο κύκλωμα που προωθούσε στην ελληνική αγορά POS, τα οποία εκκαθάριζαν τις συναλλαγές εκτός Ελλάδος. 

Όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ Γ. Πιτσιλής και ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας Εμμ. Πλουμής, έχουν ήδη γίνει 24 συλλήψεις ενώ κατασχέθηκαν 164 τερματικά POS εξωτερικού με τα οποία «παρακάμπτονταν» capital controls και Εφορία.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα είχε πουλήσει 1.195 POS που εκκαθάριζαν συναλλαγές στο εξωτερικό σε 971 επιχειρήσεις.

Εντατικοί έλεγχοι στα νησιά 

Εξάλλου, ελέγχους σε καταστήματα της Μυκόνου, της Σαντορίνης και του Ρεθύμνου, για παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η Οικονομική Αστυνομία.

Κατά τους ελέγχους βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε δύο εστιατόρια-μπαρ στη Μύκονο, τα οποία δεν είχαν κόψει αποδείξεις 3.052 και 1.730 αντίστοιχα, ενώ στη Σαντορίνη εντοπίστηκαν τέσσερα εστιατόρια-μπαρ που απασχολούσαν εργαζόμενους χωρίς να τους έχουν δηλώσει.

Ακόμη, στο Ρέθυμνο, σε παραλιακό μπαρ-εστιατόριο, διαπιστώθηκε να απασχολούνται 10 εργαζόμενοι οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού, κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ ένα ακόμα εστιατόριο απασχολούσε άλλους τρεις αδήλωτους εργαζόμενους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ