Ανατροπή στην αγορά των ακινήτων – Έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές σε 13.970 ζώνες

Ανατροπή στην αγορά των ακινήτων – Έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές σε 13.970 ζώνες

Σε πολλές περιοχές της χώρας φθάνουν στο 60% ή και 80%, ενώ μεσοσταθμικά κινούνται περίπου στο 20% – Νέες τιμές στα ακίνητα σε 10.216 υφιστάμενες ζώνες αλλά και σε 3.754 εντάξεις νέων περιοχών

«Ο κύβος ερρίφθη». Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι έτοιμες και εντός του Μαΐου αναμένεται να υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα βάσει της οποίας θα καθοριστούν οι νέες τιμές της Εφορίας σε 10.216 υφιστάμενες ζώνες της επικράτειας αλλά και σε 3.754 νέες εντάξεις.

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει μία από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις της προς τους θεσμούς και η οποία περιγράφεται στη 10η Εκθεση Μεταμνημονιακής Αξιολόγησης που συντάχθηκε πρόσφατα. Με τη νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καλυφθούν με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων 13.970 ζώνες της επικράτειας που αντιστοιχεί στο 99% των περιοχών της χώρας που υπάρχει δόμηση. Αλλωστε οι θεσμοί θεωρούν ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών και η ένταξη και άλλων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων θα εξορθολογήσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και θα τον κάνουν πιο δίκαιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τελικές τιμές της Εφορίας θα κινούνται χαμηλότερα από αυτές που προτείνουν οι εκτιμητές ακινήτων που είχαν αναλάβει όλο το προηγούμενο διάστημα να καταγράψουν τις πραγματικές τιμές της αγοράς και να ενημερώσουν ειδική εφαρμογή που είχε σχεδιαστεί για τον σκοπό αυτόν. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στην περιφέρεια οι αυξήσεις στις νέες προτεινόμενες τιμές ζώνης σε σύγκριση με τις υφιστάμενες φθάνουν σε πολύ υψηλά ποσοστά της τάξεως του 60% ή και 80%, ενώ μεσοσταθμικά κινούνται περίπου στο 20%.

Η αναπροσαρμογή

Ωστόσο, η μνημονιακή δέσμευση οι νέες αντικειμενικές αξίες να συμπαρασύρουν και τον ΕΝΦΙΑ του 2021 τελικά μετατίθεται για το 2022. Αυτό γιατί πείστηκαν οι θεσμοί ότι εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσε εφέτος να γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί για να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ και να αντισταθμίσουν σε σημαντικό βαθμό τις γενναίες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Αν δεν συμβεί αυτό θα προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά, που από τη μία στιγμή στην άλλη θα θεωρούνταν από την Εφορία ως μεγαλοϊδιοκτήτες όσον αφορά την αξία των ακινήτων τους σε σύγκριση με αυτό που γνωρίζουν ως σήμερα.

Ουσιαστικά κάποιος που δεν θα έχει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση σε σύγκριση με πέρυσι, θα πληρώσει εφέτος τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτόν του 2020, και μάλιστα σε έως 6 μηνιαίες δόσεις, με την 1η να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Οκτώ δόσεις

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2022, όμως, τα πράγματα αλλάζουν, και μάλιστα σημαντικά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» από το επόμενο έτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει πολύ νωρίτερα από τον καθορισμένο μήνα Σεπτέμβριο προκειμένου οι συνολικές δόσεις εξόφλησης να φθάσουν τις 8, όπως συμβαίνει και με τον φόρο εισοδήματος ή και τις 10, αν αυτό καταστεί εφικτό.

Για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε 8 μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να εκκαθαριστικά να έχουν αναρτηθεί έως τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου και η 1η δόση να πληρωθεί έως τέλη Ιουλίου. Η τελευταία δόση θα παραμείνει τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Στην πλατφόρμα myDATA από 1ης Ιουλίου όλα τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις

O χρόνος μετράει αντίστροφα για χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς από την 1η Ιουλίου 2021 και μετά θα πρέπει υποχρεωτικά να διαβιβάζουν ψηφιακά στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myData τα παραστατικά που εκδίδουν (τιμολόγια κ.τ.λ.) από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα. Αντίστοιχα, τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι τις 31.10.2021.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ΑΑΔΕ προς το παρόν δεν σκέπτονται το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση, αν και η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει πολλές φορές τις καταληκτικές προθεσμίες. Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν την ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων όλων των επιχειρήσεων και αναμένεται να οδηγήσουν σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και στην απαλλαγή από την υποχρέωση που έχουν σήμερα της υποβολής Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ).

 

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ