Ανοδο του ελληνικού ΑΕΠ στο 5,4% το 2022 «βλέπει» το ΔΝΤ

Στόχος πρέπει να είναι η μείωση του ρίσκου για τον χρηματοοικονομικό τομέα και να αποφευχθεί μια μέτρια και χωρίς επαρκείς χρηματοδοτήσεις ανάκαμψη.

Η Ελλάδα εισήλθε στην πανδημία με ατελή ανάκαμψη, ωστόσο επέδειξε ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση της COVID-19, υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση για τη χώρα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του άρθρου 4. Οι επενδύσεις μέσω του Next Generation EU, η αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης λόγω και των αυξημένων καταθέσεων, αλλά και τα ενισχυμένα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να αποτελέσουν τους οδηγούς της ανάκαμψης φέτος, με την άνοδο του ΑΕΠ να εκτιμάται στο 3,3% το 2021 και να επιταχύνει στο 5,4% το 2022 καθώς ανακάμπτει σταδιακά ο τουρισμός. Σε ό,τι αφορά το χρέος, εκτιμά ότι είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, υποβοηθούμενο και από τη σταδιακή επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα. Το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας και η ενεργή διαχείριση του χρέους μετριάζουν τα ρίσκα αναχρηματοδότησης. Ωστόσο η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη ώστε να υπάρξει ξεκάθαρο συμπέρασμα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι τιτλοποιήσεις των τραπεζικών NPEs μέσω του «Ηρακλή» μπορούν να πετύχουν σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι είναι επιτυχείς οι προσπάθειες αύξησης κεφαλαίων. Η πανδημία ίσως καθυστερήσει την επιστροφή των τραπεζικών ισολογισμών στην ομαλότητα, απαιτώντας μια προληπτική δράση από την κυβέρνηση, με υποστήριξη από μια ανάλυση κόστους – οφέλους σε όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

Στόχος πρέπει να είναι η μείωση του ρίσκου για τον χρηματοοικονομικό τομέα και να αποφευχθεί μια μέτρια και χωρίς επαρκείς χρηματοδοτήσεις ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ καλωσορίζει την επέκταση των κρατικών εγγυήσεων για τις τραπεζικές τιτλοποιήσεις («Ηρακλής ΙΙ») αλλά σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι προσπάθειες αύξησης κεφαλαίων από τις τράπεζες είναι ανεπαρκείς. Καθώς το σχέδιο της ΤτΕ για bad bank μπήκε στα συρτάρια, το ΔΝΤ ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να βρεθεί μια λύση για τη χαμηλή ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ