Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Το αρχικό επιτόκιο τοποθετήθηκε στο 1,28%

Ισχυρή ήταν η ζήτηση για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει στις 13.30.

Το τελικό επιτόκιο τοποθετήθηκε στις 125 μβ + mid swap, κοντά στο 1,19%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πως το τελικό επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί στο 1,15%-1,25%. Σημειώνεται πως στη δευτερογενή αγορά σήμερα η απόδοση του 15ετούς κινείται στο 1,02%, ενώ κατά την έκδοση του περασμένου Ιανουαρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,91% και το κουπόνι στο 1,875%.

Το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση δεν έχει οριστεί, ωστόσο αναμένεται να κινηθεί εώς τα 2 - 2,5 δισ. ευρώ ανάλογα βεβαίως και με την ζήτηση που θα υπάρξει.

Ανάδοχοι τις έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

Η επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου αποτελεί την πέμπτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φέτος και την τέταρτη εν μέσω πανδημίας, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει στόχο να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει γύρω από τα ελληνικά ομόλογα έτσι ώστε να βελτιώσει την καμπύλη αποδόσεων αλλά και να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές μία μέρα μετά την έκδοση-μαμούθ της Ε.Ε των δύο κοινωνικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα SURE, η οποία συγκέντρωσε ζήτηση-ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξεπερνώντας τα 233 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να περιμένει αυτή την έκδοση της Ε.Ε και μετά να κάνει κίνηση στις αγορές, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι μέρος της χθεσινής ζήτησης για τους τίτλους της Ε.Ε μπορεί να κατευθυνθεί και στην ελληνική επανέκδοση.

Η "ασφάλεια" ότι υπάρχει ένας μεγάλος αγοραστής που ονομάζεται ΕΚΤ με το πρόγραμμα PEPP, το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (37,5 δισ. ευρώ) τα οποία και διασφαλίζουν τη χρηματοδότησή της τόσο φέτος όσο και το 2021, και η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης όπου η Ελλάδα θα είναι από τους μεγαλύτερους κερδισμένους, δημιουργούν ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας και ελκυστικότητας προς τους επενδυτές και έχουν οδηγήσει τους ελληνικούς τίτλους σε ένα ισχυρό ράλι φέτος παρά την πανδημία.

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μέσω του PEPP συνολικά 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα - και σε περίπτωση που αυξηθεί σε μέγεθος και επεκταθεί χρονικά τότε θα αγοράσει ακόμη περισσότερα - σημαίνει ότι καλύπτει πλήρως τις ελληνικές εκδόσεις. Αυτό ο ΟΔΔΗΧ δεν αναμένεται να το αφήσει ανεκμετάλλευτο και έτσι θα προχωρά σε κινήσεις που βελτιώνουν την καμπύλη  και την ρευστότητα της ελληνικής αγοράς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ