Αντίστροφη μέτρηση για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Αντίστροφη μέτρηση για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Από 2.000 έως και 500.000 ευρώ θα μοιραστούν περίπου 90.000 επιχειρήσεις δικαιούχοι της «επιστρεπτέας προκαταβολής» με βάση τα κριτήρια τα οποία περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία εκδίδεται άμεσα.

Βασικό κριτήριο ήταν η μείωση του τζίρου το Μάρτιο σε συνδυασμό με τον αριθμό των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από τις 90.000 επιχειρήσεις που επιλέγησαν οι 35.000 δεν είχαν κανένα εργαζόμενο και περισσότερες από 50.000 είχαν από 1 έως 20 εργαζόμενους.

Στις δυσκολίες που προέκυψαν για τον υπολογισμό της μείωσης του τζίρου ήταν το γεγονός ότι οι απλογραφικές επιχειρήσεις δεν είχαν μηνιαίες καταστάσεις αλλά τριμηνιαίες οπότε δεν υπήρχε μέτρο σύγκρισης. «Θα κάνουμε την άσκηση τώρα, θα πάρουν οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση και έχουν κάποια αξιόλογη μείωση του τζίρου ή είναι κλειστές, ένα ποσό τώρα, και θα επανέλθουμε στη δεύτερη δόση όπου το πλεονέκτημα της θα είναι ότι θα είναι πια τελείως καθαρό ποιο είναι το πλήγμα στην επιχείρηση» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM».

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η καταβολή των ποσών στις επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί, να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Το ποσό θα κατατεθεί από την ΑΑΔΕ στους λογαριασμούς με βάση τον αριθμό ΙΒΑΝ που έχει δηλωθεί. Το ποσό θα επιστραφεί εν μέρει ή στο σύνολο του σε διάστημα 5 ετών με περίοδο χάριτος το πρώτο έτος.

Το νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων

Θέμα ωρών και οι ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για το πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για το μήνα Μάιο. Ήδη ένα περίγραμμα των μέτρων έχουν δώσει μέσω δηλώσεων τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας αλλάζει το μείγμα πολιτικής στο συγκεκριμένο πεδίο.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα συνεχίσει να καταβάλλεται στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας παραμένει σε αναστολή ή το Κράτος θα καλύπτει μέρος αυτής αν ο εργαζόμενος επιστρέψει στην εργασία του λόγω ανοίγματος της επιχειρήσεις, μόνο για τις ημέρες που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές όπως καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία θα λάβουν ενίσχυση ενώ έμφαση θα δοθεί στην παροχή ρευστότητας.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το μέτρο καταβολής του 60% του ενοικίου σε όσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστές.

Επανάληψη του μέτρου της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για το μήνα Μάιο με ακόμα 1 δισ. ευρώ. «Η βασική σκέψη είναι να έχουμε δύο περιόδους γιατί πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο τζίρος του Απριλίου και του Μαΐου» δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Προγράμματα στήριξης συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας όπως τουρισμός, ναυτιλία, πρωτογενής τομέας.

Τον Ιούνιο, θα προστεθεί ένα ακόμα μέτρο στήριξης της απασχόλησης. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, το οποίο αποτελεί ένα από τους τρεις πυλώνες που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 9ης Απριλίου. Ένα πρόγραμμα το οποίο «είναι στην πραγματικότητα ένα δάνειο που παίρνουμε δίνοντας και εμείς εγγυήσεις, βάζει λίγες εγγυήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι όλες μαζί αυτές οι εγγυήσεις καθιστούν εφικτό ένα δάνειο το οποίο μοιράζεται ανάλογα σε κάθε χώρα» δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.  

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ