Β. Κεγκέρογλου: Οι εκκρεμείς συντάξεις φτάνουν τώρα τις 160.000

Στην Ολομέλεια της βουλής συζητήθηκε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Eργασίας για τις εκκρεμείς συντάξεις και υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και την απονομή προσωρινής σύνταξης, χωρίς εξαιρέσεις.

Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι: 160.000 κύριες συντάξεις εκκρεμούν, όταν από αυτές λαμβάνουν προσωρινή μόνο 37.000 και 123.000 συνταξιούχοι δεν παίρνουν ούτε ένα Ευρώ και επιπλέον:

-113.000 δεν πήραν τη λεγόμενη 13η του Μάη του 2019 και
-27.000 δεν έχουν πάρει το κοινωνικό μέρισμα του Οκτώβρη του 2019.

«Οι εκκρεμούσες συντάξεις αφορούν ασφαλισμένους κυρίως με διαδοχική σύνταξη σε πρώην ταμεία που δεν είναι ολοκληρωμένη η ψηφιοποιήση του ασφαλιστικού βίου. Το μπάχαλο που προκάλεσε  ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νόμος Κατρούγκαλου δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι άλλοθι για την αδυναμία σας να εκδώσετε συντάξεις. Οι συντάξεις δεν μπορούν να εκδοθούν με λόγια του αέρα και την επιμονή σας στο λάθος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν εφαρμόζονται οι  διατάξεις του ψηφισμένου νόμου 4670/2020.

Πρέπει να πάρετε πρωτοβουλία ώστε για ένα διάστημα να εργαστεί ένα σύνολο ανθρώπων μόνο για να εκδώσει τις εκκρεμούσες συντάξεις και βεβαίως αν ετοιμαστεί από κει και πέρα το σύστημα να εκδίδονται ψηφιακά.
Στην κατεύθυνση αυτή, σας προτείνω  λοιπόν εκτός από τα κίνητρα για τους εν ενεργεία υπαλλήλους που εκδίδουν συντάξεις, να δώσετε τη δυνατότητα να εργαστούν οι έμπειροι στην έκδοση συντάξεων υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία 5ετία, χωρίς να θιγούν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, αφού δεν μπορούν να εκδίδουν συντάξεις συμβασιούχοι ή εργαζόμενοι με κοινωφελή εργασία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο σε 6-8 μήνες θα έχουν εκδοθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Κεγκέρογλου.

Ο Υπουργός Εργασίας, στην απάντηση του για άλλη μια φορά επανέλαβε τις γενικόλογες υποσχέσεις για έκδοση των συντάξεων τον Ιούνιο ενώ ανακοίνωσε στη Βουλή το παρακάτω χρονοδιάγραμμα :

 - Μάιος 2020: Η απονομή εφάπαξ γίνεται ταυτόχρονα με την κύρια σύνταξη και όχι με καθυστέρηση δύο ή τριών ετών ενώ 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί λαμβάνουν ψηφιακά την ασφαλιστική ενημερότητά τους.
- Ιούνιος 2020: Ικανοποιείται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και οι επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν χωρίς περικοπές ενώ αρχίζει η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» για το 40% των νέων συντάξεων.
- Αύγουστος 2020: Η καταβολή της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους θα γίνει με το νέο τρόπο, αποδίδοντας το 70% της σύνταξης.
- Σεπτέμβριος 2020: Καταβολή των κύριων συντάξεων αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
- Οκτώβριος 2020: Επιστροφή αναδρομικών επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Μαΐου 2020.
- Ιανουάριος 2021: Διεύρυνση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» και απονομή ψηφιακά του 55% των νέων συντάξεων.
- Μάιος 2021: Ψηφιακή απονομή, μέσω "ΑΤΛΑΣ", κατηγοριών επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ παροχής και κύριας σύνταξης, ταυτόχρονα.

Ο Υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε για τις 113.000 εκκρεμότητες από τον Μάη για τη λεγόμενη 13η σύνταξη.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ