Βάλντις Ντομπρόβσκις: «Ισχυρή επάνοδος το 2021»

Βάλντις Ντομπρόβσκις: «Ισχυρή επάνοδος το 2021»

Θετική αντίδραση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Κοσμισιόν στις προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο ύψους 750 δις ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες.

Στο euronews μίλησε από τις Βρυξέλλες ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Πως έγινε δεκτό το σχέδιο. Ποιες είναι οι απόψεις που λαμβάνετε στις Βρυξέλλες;

Εδώ δεν μιλούμε για άμεση απάντηση στην κρίση, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην φάση ανάκαμψης της οικονομίας.

Κατά συνέπεια η συνολική αντίδραση ήταν θετική. Αναγνωρίζεται ότι είναι ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο στήριξης, αφού είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να ανακάμψει ισχυρά.

Αυτό που επίσης έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι δεν προτείνουμε πως επιστρέφουμε στα γνωστά, αλλά χρησιμοποιούμε αυτό το πακέτο για να στηριχθεί η οικονομία και να διευκολύνουμε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας μας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνδεθεί με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2021-2027. Πάμε σε επταετή ύφεση; Επτά χρόνια κρίσης; Αυτό έρχεται;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Αναμένουμε μεγάλη ύφεση φέτος. Αλλά αναμένουμε επάνοδο αρκετά ισχυρή ήδη από την επόμενη χρονιά. Φυσικά κι εξαρτάται από το πως η επιδημιολογική κατάσταση θα εξελιχθεί, διότι αυτό που κρατά πίσω την οικονομία είναι τα μέτρα απαγόρευσης, που έχουν εφαρμόσει τα κράτη-μέλη. Όσο περισσότερο προστατεύσουμε τις εταιρίες και τις θέσεις εργασίας, τόσο ταχύτερα μπορούμε να επανέλθουμε.

Η κρίση με την COVID-19 μετατρέπεται και σε μία κρίση θέσεων εργασίας. Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τόσες πολλές εταιρίες κι επιχειρήσεις να μειώνουν θέσεις εργασίας και τους δείκτες ανεργίας στην Ευρώπη να ανεβαίνουν;

Σε αυτήν ακριβώς την ανησυχία προσπαθούμε να απαντήσουμε. Γι αυτό και στηρίζουμε την δουλειά που κάνουν κράτη-μέλη, που συστήνουν σχήματα βραχυπρόθεσμης απασχόλησης. Είχαμε επίσης ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας για να στηρίξουμε χώρες στην χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμης απασχόλησης, το εργαλείο SURE. Για να διατηρήσουμε την δυνατότητα παραγωγής της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να στηρίξουμε εταιρίες και θέσεις εργασίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ