Tο Βερολίνο απορρίπτει ξανά την πρόταση για έκδοση κορωνο-ομολόγου

Η ΕΕ μπορεί να εξετάσει και άλλα μέτρα για να βοηθήσει τις τράπεζες

Την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού εξακολουθεί να απορρίπτει το Βερολίνο, προκρίνοντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως το κατάλληλο εργαλείο.

«Είναι σαφές ότι η κρίση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και ότι σε αυτή την πρόκληση θα δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και αυτό εν μέρει έχουν ήδη εφαρμόσει οι υπουργοί Οικονομικών.

Το θέμα τώρα είναι πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι - στο ότι πρέπει να δοθεί γρήγορη, αποτελεσματική και αλληλέγγυα βοήθεια. Για αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε ο ΕΜΣ και είναι έτοιμος τώρα να δράσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε από την πλευρά του ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη εκφράζεται και με άλλους τρόπους και παρέπεμψε στην καθημερινή μεταφορά από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ασθενών από την Ιταλία και την Γαλλία για περίθαλψη στην Γερμανία. «Αυτό είναι ένα σημαντικό και ορατό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», τόνισε.

Η ΕΕ μπορεί να εξετάσει και άλλα μέτρα για να βοηθήσει τις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση στις τράπεζες όσον αφορά την αντιμετώπιση των ζημιών τους από δάνεια κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού και μπορεί να εξετάσει και άλλα μέτρα, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα.

Οι ρυθμιστικές Αρχές της ΕΕ έχουν παράσχει ευελιξία στις τράπεζες σχετικά με την εφαρμογή των λογιστικών κανόνων για τις ζημιές που έχουν από δάνεια, αλλά οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει παραπέρα και έχουν προσφέρει στις τράπεζες διετή αναστολή εφαρμογής του αντίστοιχου κανόνα.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και την εφαρμογή της υφιστάμενης ευελιξίας, ώστε να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ανακούφιση στις τράπεζες εντός του ισχύοντος πλαισίου. Το IFRS 9 και ο ορισμός του μη εξυπηρετούμενου δανείου, με βάση το εποπτικό πλαίσιο, παρέχουν ήδη έναν μεγάλο βαθμό ευελιξίας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ