Διορία πέντε ημερών για συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ!

Την ερχόμενη Τρίτη, οι συνομιλίες διακόπτονται για να συναντηθούν όλοι στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ένα πενθήμερο διορία έχει πλέον το οικονομικό επιτελείο να ολοκληρώσει τα κείμενα της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ αφού την Τρίτη διακόπτονται για να συναντηθούν όλοι στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτήν την εντολή έδωσε χθες το βράδυ και τo συμβούλιο τεχνοκρατών της Ευρωζώνης που συνεδρίασε για το θέμα της Ελλάδας το οποίο έκανε άλλη μια ανακεφαλαίωση των μέχρι τώρα συνομιλιών.

Μέχρι και τις 13 του μήνα το οικονομικό επιτελείο και οι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης που έχουν ακόμη αρκετά κενά.

Το μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού δεν έκλεισε ούτε χθες αφού μετά από τρείς ώρες συζητήσεων ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και οι δανειστές συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση σήμερα.

Πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να μην επιθυμούν ούτε και την ελάχιστη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών του 0,5% που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας και ζητά η περαιτέρω εξοικονόμηση να προέλθει από περικοπές υφιστάμενων συντάξεων.

Διαφορές υπάρχουν ακόμη και στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων και στο θέμα της απονομής σύνταξης χηρείας πάνω από 57 χρόνια που έθεσαν ξαφνικά οι δανειστές αλλά απέκλεισε το υπουργείο Εργασίας.  Αντίθετα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν χθες εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αφού οι δανειστές φαίνεται ότι δέχθηκαν την μελέτη σκοπιμότητας για το μέλλον της θυγατρικής της ΔΕΗ. Σήμερα και αύριο αναμένεται να συζητηθούν με στόχο μια τελική συμφωνία το φορολογικό, οι έμμεσοι φόροι, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ για το δημοσιονομικό κενό θα συζητηθούν από την Κυριακή και μετά αφού θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά στοιχεία διαφοροποίησης μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ.

Βαθαίνει το ρήγμα με ΔΝΤ 

Στο μεταξύ, νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανοίγει το οικονομικό επιτελείο με το ΔΝΤ προσδοκώντας να αναβάλει ή και να ακυρώσει την υλοποίηση των αυξήσεων εμμέσων φόρων συνολικού ύψους 1,8 δισ. για το 2018 ή και καθόλου αν καλυτερέψει σταθερά η ροή των δημοσίων εσόδων.

Υπουργοί της Κυβέρνησης υπέβαλλαν την σχετική ιδέα μιλώντας για μέτρα τα μέτρα αυτά το οποία θα εφαρμοστούν το τελευταίο έτος του προγράμματος ή και καθόλου αν τα πράγματα πάνε καλά. Την ίδια ώρα που το Ταμείο επιμένει ότι ακόμη λείπουν από το πρόγραμμα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αφού με αυτά που συζητά η Κυβέρνηση κυρίως με τους Ευρωπαίους εταίρους της, φτάνουν για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ του αντί 3,5% του ΑΕΠ που απαιτεί το πρόγραμμα.

Από το ΥΠΟΙΚ εξαπέλυαν χθες νέα πυρά κατά του Ταμείου κατηγορώντας το για σκοπιμότητες με τις οποίες συντάσσονται οι μακροοικονομικές του προβλέψεις οι οποίες αποτελούν στην παρούσα χρονική περίοδο ένα ανοιχτό μέτωπο με το ΔΝΤ.

Θύμιζαν συγκεκριμένα ότι οι προβλέψεις για την εξέλιξη του ρυθμού ανάπτυξης του πρώτου μνημονίου για τα έτη 2010 – 2012 ήταν υ υπεραισιόδοξες ενώ για το 2015 ενώ το ταμείο προέβλεπε ύφεση 2,3% του ΑΕΠ τα επίσημα στοιχεία του προηγούμενου χρόνου περιόρισαν την σ συρρίκνωση της οικονομίας στο 0,2% του ΑΕΠ.

Με αφορμή αυτό αμφισβητούνταν και το συμπέρασμα του ταμείου ότι το 2015 έκλεισε με έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ ενώ τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ.

enikonomia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ