To ΔΝΤ θα ρίξει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ευρωζώνη

Προβληματίζουν η μετάλλαξη Όμικρον και ο πληθωρισμός

Σε ελαφρά υποβάθμισή των προβλέψεών του για την Ευρωζώνη ενδεχομένως να προβεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό

Στην έκθεση του Οκτωβρίου το ΔΝΤ ανέμενε ρυθμούς ανάπτυξης 4,3% στη ζώνη του ευρώ το 2022. Τώρα προειδοποιεί για την «πιθανότητα ήπιων αναθεωρήσεων» στις νέες εκτιμήσεις που θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα.

«Ίσως να έχουμε στα χαρτιά μία ελαφρά υποβάθμιση για την Ευρωζώνη» λέει η γενική διευθύντρια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο CNBC. Οι αυξανόμενες πιέσεις στην προσφορά, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων σε ορισμένες χώρες της νομισματικής ένωσης είναι οι κορυφαίες ανησυχίες του Ταμείου. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία παραμένει ο κυριότερος κίνδυνος, σύμφωνα με το ΔΝΤ. «Φωνάζουμε με όλες τις δυνάμεις μας ότι η πανδημία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία και τασσόμαστε υπέρ του εμβολιασμού. Έχει γίνει πρόοδος, αλλά όχι αρκετή» τονίζει η Γκεοργκίεβα. 

Κληθείσα να σχολιάσει εάν τα μέτρα που στοχεύουν στους ανεμβολίαστους είναι ο καλύτερος τρόπος να περιοριστεί η οικονομική ζημιά, η Γκεοργκίεβα είπε: «Αυτό που βλέπουμε είναι σίγουρα μία σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα των εμβολιασμών και την ταχύτητα της ανάκαμψης. Επομένως στηρίζουμε την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Το μόνο μήνυμα που έχουμε είναι εμβολιάστε τους πάντες, γρήγορα». 

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. Ενώ όμως το Ταμείο την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι η Fed θα πρέπει να επιταχύνει την επιστροφή σε περιοριστική πολιτική, το μήνυμά του προς την ΕΚΤ είναι διαφορετικό. «Οι συνθήκες για περιοριστική πολιτική πολύ απλά δεν υπάρχουν ακόμη. Περιμένουμε ότι το 2022 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει κάτω από το 2%. Επομένως αν δεν αλλάξει κάτι, η πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική στην οικονομία» σημείωσε η Γκεοργκίεβα. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ