Δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ «βλέπει» η αγορά

Δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ «βλέπει» η αγορά

Σήμερα η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,11%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού υποχωρεί στο 0,95%. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σκαρφαλώνουν σε υψηλά ενός μηνός και το ευρώ υποτιμάται έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών του στην αγορά συναλλάγματος, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε δυναμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η στήριξη στην δοκιμαζόμενη από την πανδημία του νέου κορωνοϊού οικονομία της Ευρωζώνης θα είναι «χωρίς όριο». 

Τα τελευταία 24ωρα αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν ανησυχία για τις επιπτώσεις, που θα έχει στην προσπάθεια ανάκαμψης, το ισχυρό ευρώ. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ανατιμηθεί περίπου 12% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους πέντε μήνες, από τότε δηλαδή που τέθηκαν σε ισχύ τα πρώτα lockdowns. Μόνο τον Ιούλιο είχε καταγράψει κέρδη 5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στην πιο εντυπωσιακή μηνιαία επίδοση από το φθινόπωρο του 2010, ενώ τον Αύγουστο η ανατίμηση συνεχίστηκε αν και με βραδύτερους ρυθμούς, οδηγώντας το νόμισμα σε υψηλά άνω των δύο ετών.   

Σήμερα, Πέμπτη, το ευρώ υποχωρεί 0,6% έναντι του δολαρίου με τους επενδυτές να στρέφονται στις μετοχές, αλλά και στα ευρωπαϊκά ομόλογα των χωρών του Νότου. Η ΕΚΤ συνεδριάζει την επόμενη Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, και ενώ έως τώρα εμφανιζόταν διστακτική να οδηγήσει ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκια, τώρα, όπως μεταδίδουν Financial Times και Bloomberg, εξετάζει πια σοβαρά και αυτή την επιλογή. Μία τέτοια κίνηση θα ανέκοπτε άμεσα την ανατίμηση του ευρώ, αλλά και θα έδινε νέα ώθηση στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης, διατηρώντας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού. 

Σήμερα η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,11%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού υποχωρεί στο 0,95%. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ