ΕΚΤ: Στάση αναμονής -Προαναγγέλλει νέες «ενέσεις» ρευστότητας

ΕΚΤ: Στάση αναμονής -Προαναγγέλλει νέες «ενέσεις» ρευστότητας

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο στις στοχευμένες δημοπρασίες αναχρηματοδότησης

Παρά την ιστορική ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και το μέγεθος του συμπληρωματικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 750 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της κρίσης(PEPP). Η κεντρική τράπεζα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης, στο πλαίσιο της δέσμευσής της να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη της Ευρωζώνης. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο στις στοχευμένες δημοπρασίες αναχρηματοδότησης (TLTRO II) για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021.

Παράλληλα, ανακοίνωσε μια νέα σειρά έκτακτων λόγω πανδημίας δημοπρασιών αναχρηματοδότησης(PELTROs) για την ενίσχυση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης. Οι νέες δημοπρασίες θα αρχίσουν από τον Μάιο. 

«Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα ή και ακόμη χαμηλότερα μέχρις ότου ο πληθωρισμος προσεγγίσει το στόχο 2%, ενώ παραμένει σε ετοιμότητα να αυξησει το μέγεθος του συμπληρωματικού προγράμματος(PEPP) αλλά και να αναπροσαρμόσει τη σύνθεσή του», επισημαινεται στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου. 

Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Οι αποφάσεις της συνεδρίασης απογοήτευσαν τις αγορές, με πιέσεις στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και άλμα στις αποδόσεις των ιταλικών ομολογων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ