Εκτίναξη της τιμής του χοιρινού

Και ελλείψεις στην κινεζική αγορά

Στα κρατικά αποθέματα κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος καταφεύγει το Πεκίνο, στην προσπάθειά του να διασφαλίσει επάρκεια στην αγορά ενόψει των εορτών του νέου έτους και να ανακόψει την αλματώδη άνοδο που σημειώνουν οι τιμές του βασικού αυτού είδους διατροφής. Αύριο θα πουλήσει 40.000 τόνους χοιρινού κρέατος, αλλά εκτιμάται πως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ελλείψεις που υπολογίζονται σε περίπου 13 εκατ. τόνους για το τρέχον έτος. Το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας επιμένει, πάντως, πως οι απαγορευτικά υψηλές τιμές οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος και έτσι θα καλυφθούν οι ανάγκες κατά την περίοδο των εορτών.

Το πρόβλημα είναι βέβαια η έλλειψη χοιρινού κρέατος που παρουσιάστηκε στην κινεζική αγορά μετά την επιδημία πανώλης των χοίρων, που έπληξε την Κίνα και οδήγησε στον θάνατο ή στη θανάτωση του 41% του πληθυσμού των χοίρων στη χώρα. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, οι τιμές του χοιρινού κρέατος έχουν φτάσει στα ύψη οδηγώντας τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών, καθώς η επιδημία της πανώλης οδήγησε στον θάνατο ή στην αναγκαστική θανάτωση το 41% του πληθυσμού των χοίρων από το καλοκαίρι του 2018 έως σήμερα. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Ρούπερτ Κλάξτον της συμβουλευτικής τροφίμων Girafood, επισήμανε πως οι τιμές παραγωγού χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν στην Κίνα κατά 125% από τον Ιούλιο έως σήμερα. Συμπαρέσυραν, έτσι, τον πληθωρισμό που τον Οκτώβριο έφτασε στο 3,8%, υπερβαίνοντας τον στόχο της κυβέρνησης για 3%.

Το χοιρινό κρέας είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Κίνα. Ο μέσος Κινέζος καταναλώνει περίπου 30 κιλά χοιρινού ετησίως, όταν ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 26 κιλά βοδινού κρέατος τον χρόνο και ο μέσος Βρετανός 18 κιλά επίσης βοδινού κρέατος. Και η κατανάλωση χοιρινού κρέατος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του κινεζικού λαού και διογκώνεται η κινεζική μεσαία τάξη. Η εκτίναξη των τιμών αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους εστιάτορες στην Κίνα. Σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Observer παραθέτει την περίπτωση ενός εστιάτορα στην πόλη Σεντζέν, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος των τιμών του χοιρινού έχει αυξήσει τις δαπάνες του κατά περίπου 10.000 γουάν τον μήνα, ποσό αντίστοιχο των 1.282 ευρώ. Το ποσό αυτό όμως ισοδυναμεί με το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών δύο υπαλλήλων του εστιατορίου του. Και βέβαια ο αντίκτυπος της επιδημίας δεν έχει περιοριστεί στην κινεζική αγορά, αλλά επεκτείνεται και πέραν της Κίνας. Στην Ευρώπη, οι τιμές του χοιρινού κρέατος έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 35% από την αρχή του έτους.

Στο μεταξύ, οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Κίνα έχουν αυξηθεί δραματικά. Φέτος έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στα 161 εκατ. τόνους. Σύμφωνα όμως με τον Κλάξτον, το πρόβλημα είναι ότι δεν επαρκούν οι παγκόσμιες εξαγωγές χοιρινού για να καλύψουν τις ανάγκες της Κίνας.

Οπως τονίζει ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του 2018 το σύνολο των παγκόσμιων εξαγωγών χοιρινού ήταν μόλις οκτώ εκατ. τόνοι, ενώ υπολογίζει πως μόνον οι ανάγκες της Κίνας φτάνουν ετησίως στα 24 εκατ. τόνους. Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου και σπεύδουν σε Βραζιλία, Ιρλανδία και άλλες χώρες που εξάγουν χοιρινό κρέας, για να προλάβουν να πιστοποιήσουν διάφορα αγροκτήματα. Πριν από δύο εβδομάδες έσπευσαν, άλλωστε, να άρουν απαγόρευση κατά των εισαγωγών από τον Καναδά.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ