Εκτίναξη τιμών στα ακίνητα παγκοσμίως

Παγκόσμια «φούσκα» στα ακίνητα το τελευταίο 12μηνο

«Φούσκα» έχουν δημιουργήσει στην παγκόσμια αγορά ακινήτων τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διοχετεύσει στις αγορές ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις. Μέσα σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές αναζητούν προσοδοφόρες επιλογές και στρέφονται στα ακίνητα για εκμετάλλευση. Την ίδια στιγμή, πολίτες σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις αποταμιεύσεις τους στη διάρκεια των lockdowns και αναζητούν άνετα ακίνητα για να συνδυάσουν οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, καθώς προβλέπουν –και επιδιώκουν πολλές φορές– ότι θα συνεχίσουν την τηλεργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι η συνεχής άνοδος στις τιμές των κατοικιών, που στη διάρκεια δώδεκα μηνών μέχρι τον Ιούλιο έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί. 

Την πλέον θεαματική άνοδο σημειώνουν οι τιμές των κατοικιών στις μητροπόλεις της Ασίας, καθώς σε ορισμένες από τις ακριβότερες περιοχές της οι τιμές έχουν εκτοξευθεί έως και 37% σε διάστημα δώδεκα μηνών. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του αμερικανικού δικτύου CNBC, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ακίνητα στα προάστια του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, όπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι τιμές σημείωσαν άνοδο από 15% έως 27% για διαμερίσματα με δύο κρεβατοκάμαρες, ενώ για τα μεγαλύτερα διαμερίσματα η αύξηση έφτασε στο 37%. 

Παράλληλα, η έρευνα του CNBC αναφέρει ότι περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα, από τον Ιούλιο του περασμένου έτους μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν κατά μέσον όρο αύξηση 10,3%. Στην Ευρώπη, στοιχεία της ΕΚΤ φέρουν τις τιμές των ακινήτων στην Ευρωζώνη να έχουν αυξηθεί από το τέλος του περασμένου έτους κατά 5,8% μέσα σε δώδεκα μήνες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από το 2007.

Πιο ακραία είναι η περίπτωση της Ολλανδίας, όπου οι τιμές των κατοικιών ήταν στην αρχή του καλοκαιριού αυξημένες κατά 12,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Οικονομολόγοι της Oxford Economics επισημαίνουν μάλιστα πως στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα ακίνητα είναι υπερτιμημένα κατά περίπου 10% σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη αξία τους.

Φωτ. Reuters

Σε ό,τι αφορά τις ακριβές μητροπόλεις της Ασίας, η έρευνα του CNBC διαπιστώνει μάλιστα πως οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στη Σιγκαπούρη, την ασιατική μητρόπολη που φημίζεται για τους ουρανοξύστες της και το υψηλό κόστος ζωής. Στις ακριβές συνοικίες του κέντρου της πόλης τους τελευταίους δώδεκα μήνες οι τιμές σημείωσαν αύξηση 5%, ενώ στοιχεία της ιστοσελίδας μεσιτικών PropertyGuru φέρουν τα διαμερίσματα με μία ή δύο κρεβατοκάμαρες να πωλούνται γύρω στο 1,03 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τη Σιγκαπούρη ακολουθεί κατά πόδας η Σεούλ, όπου οι τιμές των μεγάλων κατοικιών έχουν σημειώσει άνοδο 31% μέσα σε δώδεκα μήνες, μέχρι τον Ιούλιο. Στοιχεία της εφαρμογής Zigbang, που δίνει πληροφορίες για την αγορά ακινήτων στη Νότια Κορέα, φέρουν τις τιμές ενός διαμερίσματος έως 99 τ.μ. με μία ή δύο κρεβατοκάμαρες στις ακριβές συνοικίες του κέντρου της πρωτεύουσας να φτάνουν σε 855.000 δολάρια τον Ιούλιο. Οταν πρόκειται για κατοικία με τρεις ή τέσσερις κρεβατοκάμαρες και μέχρι 165 τ.μ., οι τιμές εκτοξεύονται στο 1,8 εκατ. δολάρια.

Ακόμη και τα μικρά διαμερίσματα, όμως, τα λεγόμενα «στούντιο», που αγοράζουν οι εργένηδες, έχουν ακριβύνει κατά 8%. Τα στοιχεία αυτά συνάδουν με εκείνα πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ που φέρουν τις τιμές των ακινήτων στις 40 χώρες-μέλη του να έχουν σημειώσει κατά μέσον όρο αύξηση 9,4% μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 30 ετών και είναι θεαματική κυρίως σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Τουρκία.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ