Εκτόξευση πληθωρισμού, «Όμικρον», Fed δυσκολεύουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Ενόψει της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου, τα στελέχη της ΕΚΤ επανεξετάζουν την πολιτική τους και ειδικότερα το κατά πόσον πρέπει να επιμείνουν στη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ενόψει της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου, τα στελέχη της ΕΚΤ επανεξετάζουν την πολιτική τους και ειδικότερα το κατά πόσον πρέπει να επιμείνουν στη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Οπως επισημαίνει σχετική ανάλυση των Financial Times, υπάρχουν τρεις παράγοντες που καλλιεργούν αμφιβολίες στα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για τη θέση της τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του στόχου, επιτρέποντας, έτσι, και τη διατήρηση της αναπτυξιακής πολιτικής και την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας. Ο πρώτος παράγοντας είναι η εκτόξευση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που τον Νοέμβριο έφτασε το 4,9% υπερβαίνοντας σαφώς τον στόχο του 2%. Ακολούθησε ο δεύτερος παράγοντας, η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, που απειλεί να παρατείνει την πανδημία και τα συνεπακόλουθα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που έχουν δώσει ώθηση στις τιμές. Και τέλος, προ ολίγων ημερών, η ανακοίνωση της αμερικανικής Federal Reserve ότι επισπεύδει τον τερματισμό του δικού της προγράμματος αγορών ομολόγων για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναλυτές εκφράζουν φόβους πως ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων αυξάνει την πιθανότητα να στραφεί η τράπεζα σε περιοριστική νομισματική πολιτική και να αποσύρει τη στήριξή της στην οικονομία νωρίτερα από όσο πίστευαν οι επενδυτές. Στην περίπτωση αυτή αυξάνεται ο κίνδυνος μαζικών πωλήσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Μιλώντας στους Financial Times για τους προβληματισμούς αυτούς, στέλεχος της ΕΚΤ τόνισε πως «η πανδημία έχει αλλάξει τη δομή της οικονομίας καθώς έχει αυξήσει την τηλεργασία και την τιμή του άνθρακα, ενώ έχει οδηγήσει σε κάποιας μορφής αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης». Στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει πως το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας θα λήξει τον Μάρτιο.

Στη συνεδρίασή της η ΕΚΤ ενδέχεται να αναβάλει τις περαιτέρω αποφάσεις για το πόσα ομόλογα θα μπορεί να αγοράζει το 2022.

Ενδέχεται, όμως, να αναβάλει τις περαιτέρω αποφάσεις για το πόσα ομόλογα θα μπορεί να αγοράζει το 2022. Στελέχη της ΕΚΤ αφήνουν να εννοηθεί πως η τράπεζα θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο και να μην ανακοινώσει άλλες αποφάσεις μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του επόμενου έτους. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα της Ευρωζώνης αξίας άνω των 2,1 τρισ. ευρώ, απορροφώντας έτσι το σύνολο του χρέους που έχουν εκδώσει οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, προκειμένου να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος του δανεισμού. Αναλυτές της UniCredit εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα στο επόμενο έτος εκτός και αν η τράπεζα διπλασιάσει τον όγκο των ομολόγων που αγοράζει στα 40 δισ. ευρώ τον μήνα στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τον Απρίλιο και μέχρι το τέλος του 2022. Αν συνεχίσει τις εκτεταμένες αγορές ομολόγων το 2022, η ΕΚΤ θα έχει αποκλίνει σημαντικά από τις πολιτικές των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, των Fed και Τράπεζας της Αγγλίας, που  σχεδιάζουν να διακόψουν σύντομα τις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Ντουκροζέτ, αναλυτή στην Pictet Wealth Management, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αυξήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό από το 1,7% στο 2,7% για το επόμενο έτος. Την ίδια στιγμή, ο Ράιχαρντ Κλουζ, οικονομολόγος της UBS, υπογραμμίζει πως «η επικείμενη συνεδρίαση της τράπεζας είναι μάλλον μία από τις δυσκολότερες, δεδομένων των αλληλοσυγκρουόμενων πιέσεων που ασκούν οι χώρες».

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ