Ελλειμμα 423 εκατ. στον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ

Το πρόβλημα οφείλεται κατά βάση στη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας (οριακή τιμή συστήματος) και στην κάθετη πτώση της τιμής των CO2 (ρύποι), παράγοντες που από την άλλη έχουν βελτιώσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ενέργειας.

Με ετήσιο ρυθμό μείωσης εσόδων της τάξης των 423 εκατ. ευρώ τρέχει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Οι φορείς της αγοράς σε ακόμη δύο τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, μία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και μία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, εξέθεσαν το πρόβλημα, το οποίο οφείλεται κατά βάση στη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας (Οριακή Τιμή Συστήματος) και στην κατακόρυφη πτώση της τιμής των CO2 (ρύπων), παράγοντες που από την άλλη έχουν βελτιώσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ενέργειας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι φορείς στη ΡΑΕ και στο υπουργείο, το συνολικό όφελος για τους προμηθευτές ρεύματος από τη διακύμανση της ΟΤΣ, της τιμής των CO2 και της χαμηλής τιμής του πετρελαίου ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Η πλευρά των ΑΠΕ μάλιστα προτείνει την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ από τους προμηθευτές ως την πλέον δίκαιη λύση, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) κατά 9,2 ευρώ η μεγαβατώρα, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.

«Ακόμη και εάν καλύψουν το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ οι προμηθευτές θα εξακολουθήσουν να έχουν όφελος 600 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των ΑΠΕ. Βεβαίως, η πλευρά των ΑΠΕ αναγνωρίζει το πρόβλημα εισπραξιμότητας που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, επισημαίνουν ωστόσο, και αυτό μετέφεραν και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι προς το παρόν η ρευστότητά τους θα καλυφθεί με δάνεια που θα εγγυηθεί το Δημόσιο και ότι οι εισπράξεις των λογαριασμών ρεύματος μεταφέρονται απλώς για αργότερα.

Η πλευρά των ΑΠΕ επιχειρηματολόγησε στις τηλεδιασκέψεις με τις αρμόδιες αρχές, με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), σχετικά με την εξέλιξη τριών βασικών μεγεθών για τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Αυτά είναι: η ΟΤΣ, η τιμή των CO2 και η ζήτηση, που όταν κινούνται σε χαμηλά επίπεδα δημιουργούν ελλείμματα, κάτι που συμβαίνει από τον Μάρτιο και μετά. Η μέση ΟΤΣ την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου υποχώρησε στα 44,42 ευρώ η μεγαβατώρα, από 49,23 ευρώ η μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο, 58,38 ευρώ τον Ιανουάριο και 63,84 ευρώ η μεγαβατώρα μέση τιμή το 2019. Με βάση την κατανάλωση του 2019 στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας (50,5 τεραβατώρες) κάθε ευρώ αποκλιμάκωσης της ΟΤΣ, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, συνεπάγεται μείωση του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά στην προμήθεια κατά 50,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η μέση ΟΤΣ λόγω της κρίσης του κορωνοϊού διατηρηθεί στα 44 ευρώ η μεγαβατώρα, η διαφορά αυτή σε σύγκριση με το 2029 δημιουργεί ένα όφελος 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για τους προμηθευτές ρεύματος που αγοράζουν στην ΟΤΣ. Το όφελος αυτό εκτιμάται ότι θα ψαλιδιστεί κατά 100 εκατ. ευρώ από τη ζημία της μείωσης της ζήτησης κατά 10%. Η άσκηση του ΣΕΦ υπολογίζει ωστόσο και ένα όφελος της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, ανεβάζοντας και πάλι το συνολικό όφελος σε 1 δισ. ευρώ.

Αντιστοίχως για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ υπολογίζει ότι για κάθε ευρώ απόκλισης της ΟΤΣ ισοδυναμεί με μείωση εσόδων της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η πτώση της ΟΤΣ στα 44 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 64 ευρώ που την προϋπολογίζει για το 2020 ο ΔΑΠΕΕΠ συνεπάγεται μείωση εσόδων κατά 240 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, απόκλιση από τον στόχο των 24 ευρώ ο τόνος το CO2 για το 2020 για τα δικαιώματα ρύπων επιφέρει απόκλιση του λογαριασμού, ο οποίος εισπράττει το 72% από την ετήσια ποσόστωση, κατά 118 εκατ. ευρώ, με βάση τη μεσοσταθμική τιμή δικαιωμάτων 16 ευρώ ο τόνος το 2020. Μείωση εσόδων προκύπτει επίσης κατά 65 εκατ. ευρώ από τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ λόγω της μείωσης της ζήτησης κατά 10%. Ετσι, το συνολικό έλλειμμα του λογαριασμού για το 2020 υπολογίζεται στα 423 εκατ. ευρώ.  

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ