Έλληνες και Νορβηγοί συζήτησαν για τα ηλεκτρικά πλοία και την πράσινη ναυτιλία

Έλληνες και Νορβηγοί συζήτησαν για τα ηλεκτρικά πλοία και την πράσινη ναυτιλία

Tις δυνατότητες και τις προκλήσεις των ηλεκτρικών πλοίων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία έφερε στο προσκήνιο η διαδικτυακή συζήτηση ανάμεσα σε εκπροσώπους της ελληνικής και της νορβηγικής ναυτιλίας, που συνδιοργάνωσαν η πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα και η Isalos.net.

Το πρώτο από τα 3 webinars πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020 και είχε ως κύριο θέμα τα πρόσφατα διδάγματα αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές που μπορούν να προσφέρουν οι μπαταρίες ως μέσο πρόωσης των πλοίων. Στη συζήτηση με θέμα "Lessons learned from the electrification of Norwegian vessels" έλαβαν μέρος έμπειρα στελέχη - εκπρόσωποι των ναυτιλιακών βιομηχανιών της Ελλάδας και της Νορβηγίας, δύο χώρες με ηγετική θέση διεθνώς. Οι συμμετέχοντες σχολίασαν τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων τεχνολογιών, ως προς την επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της νορβηγικής πρεσβείας.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας σχολίασαν τις γεωγραφικές ιδιομορφίες του θαλάσσιου ελληνικού χώρου και τα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν για την ευρεία εφαρμογή ηλεκτρικών συστημάτων ενεργειακής προσφοράς σε επιβατηγά πλοία. Αναφορικά με πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, τονίστηκε η περιβαλλοντική σημασία του μερικού περιορισμού εκπεμπόμενων ρύπων, μέσω της αξιοποίησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς όμως και η πρακτική δυσκολία εφαρμογών στα συγκεκριμένα πλοία, τα οποία εκτελούν υπερωκεάνια ταξίδια.

Οι εκπρόσωποι της νορβηγικής ναυτιλιακής βιομηχανίας αναφέρθηκαν στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις συγκεκριμένες εφαρμογές, οι οποίες πληθαίνουν με ταχύ ρυθμό τα τελευταία έτη. Σημείωσαν επίσης τον σημαντικό ρόλο της κρατικής συνεργασίας και υποστήριξης προς τη βιομηχανία, για την υλοποίηση των εν λόγω εγχειρημάτων. Τέλος, τόνισαν ότι η εισαγωγή των νέων ηλεκτρικών πλοίων στα ελληνικά ύδατα μπορεί να υιοθετηθεί μέσα από την ανάπτυξη στοχευμένων και υλοποιήσιμων πιλοτικών πρότζεκτ, ώστε να δημιουργηθεί πρώτα ένα βιώσιμο οικοσύστημα.

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι το μέλλον της ναυτιλίας θα είναι "ηλεκτρικό" ή σε συνδυασμό και με εναλλακτικές τεχνολογίες, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες θα αντικαταστούν σταδιακά την υφιστάμενη ανάγκη λειτουργίας σε ορυκτά καύσιμα. Σχολιάστηκε επίσης η σημαντική προοπτική πλήρους ενεργειακής τροφοδότησης από τη στεριά, όταν τα πλοία βρίσκονται εντός των λιμένων, αλλά και η ανάγκη για ένα αξιόπιστο και αποδοτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο θα είναι συμβατό για την προσέλκυση επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα Φρόντε Οβερλαντ Αντερσεν, ο οποίος σημείωσε ότι η "πράσινη ναυτιλία" θα καταστεί μια μεγάλη, διεθνής αγορά με σημαντικές ευκαιρίες για τη μελλοντική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ