Ένα βήμα πριν το "θάνατο" η αγορά

Απόγνωση μεταξύ των επιχειρηματιών

Ο κόμπος έφτασε στο... χτένι, καιρό τώρα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Κανείς δεν ξέρει τί θα γίνει και πώς θα γίνει: Το ακορντεόν από τους φάλτσους ήχους που έβγαζε με το ανοιγόκλειμα της αγοράς, πλέον, τώρα πλέον... βουβάθηκε! Στέρεψαν και φτώχυναν τα ταμεία και οι... λέξεις του εμπορικού κόσμου. Αυτό που περνάνε, δεν περιγράφεται!

Η απόγνωση ήταν έκδηλη στα λόγια του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανώλη Κουμαντάκη. Τελευταίο σενάριο, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου πριν το Πάσχα! Ποιων καταστημάτων όμως; Ο σταυρός του... μαρτυρίου, με τα χρέη που συσσωρεύονται, είναι βαρύς κι ασήκωτος και ο Γολγοθάς τελειωμό δεν έχει. Οι επόμενες εβδομάδες είναι ... μεγάλες (πένθιμου οικονομικού χαρακτήρα) και κρίσιμες. Μετά την ... Σταύρωση, έρχεται η Ανάσταση!  Αλλά πόσοι θα μείνουν στην αγορά για απολαύσουν τους κόπους της υπομονής και της αντοχής τους;

"Αν το πάνε για πριν το Πάσχα, θα είναι ολική καταστροφή!" ήταν η δραματική εκτίμηση που έκανε στον ραδιοφωνικό "αέρα" της ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Κουμαντάκης.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρήσεις έχασαν πολύτιμο χρόνο και πολύτιμο έδαφος. "Η κυβέρνηση έχει πειστεί και αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το τεράστιο κόστος των υποχρεώσεών μας, κι αυτό το φωνάζαμε από το τέλος του 2020, όταν ζητήσαμε να ανοίξει το λιανεμπόριο με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Υπάρχει όντως πρόβλημα με τον ιό, αλλά η διασπορά δεν γίνεται στις μικρές επιχειρήσεις".

Το αίτημα του κ. Κουμαντάκη και των συναδέλφων του, δεν εισακούστηκε. Οι πιο "καλοί" και αποδοτικοί (σε άλλες φυσιολογικές εποχές) μήνες για τον κόσμο της αγοράς, ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης, χάθηκαν. Ξεμειναν τα εμπορεύματα, πολλά εκ των οποίων δεν αποπληρώθηκαν ακόμα συν τα λοιπά λειτουργικά (;) έξοδα μιας επιχειρήσεις - με τις πάγιες υποχρεώσεις.

"Το ταμείο είναι μείον, δεν μπορεί να τα καλύψει το κράτος όλα αυτά" επανέλαβε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, δηλώνοντας πως αρκετοί συνάδελφοί του είναι "τελειωμένοι", καθώς δεν θα υφίστανται στον οικονομικό κύκλο, όταν κι όποτε αυτός ξανανοίξει! 

"Οι μισές επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν" είναι η πρόβλεψη του κ. Κουμαντάκη, εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομίας και της σμίκρυνση της δυναμικής του ιδιωτικού τομέα.

Ο Εμπορικοί Σύλλογοι της Κρήτης πρότειναν προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την οικοδόμηση δύο πυλώνων "στρατηγικού" χαρακτήρα, επάνω στους οποίους θα χτιστεί με ασφάλεια η επόμενη μέρα της αγοράς.

Μία απ' τις βασικές τους προτάσεις είναι η απομείωση των δανείων - ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς ενός μαγαζιού-  καθώς και των χρεών προς το δημόσιο, τα οποία με τα υπάρχοντα δεδομένα "είναι αδύνατον να καλυφθούν και να εξυπηρετηθούν".

Οι έμποροι του νησιού ζητούν επίσης εξορθολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ