Ενδιαφέρον General Electric και Tesla για τον τομέα ΑΠΕ στην Ελλάδα

Όπως δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ

Για πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές ενεργειακές σχέσεις έκανε λόγο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων του αιολικού πάρκου στα Κάτω Λακκώματα Φωκίδας, του πρώτου στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με ανεμογεννήτριες της General Electric.

«Ελπίζουμε, πρόσθεσε ο κ. Πάιατ να είναι μόνο η αρχή για την συμμετοχή Αμερικανών επενδυτών και τεχνολογίας στην ανάπτυξη της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα» και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον τόσο της GE όσο και της Tesla για τον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Έκανε λόγο για σημαντικές προοπτικές στον τομέα, αλλά και για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, οι πρώτες αιτήσεις για την κατασκευή του πάρκου που εγκαινιάστηκε σήμερα κατατέθηκαν το 2006. Εξήρε εξάλλου τον ρόλο του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη για την υποστήριξη τέτοιου είδους επενδύσεων.

Ο πρέσβης σημείωσε ότι παρά την κρίση, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έγιναν επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι η χώρα μας είναι σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ ως προς τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο. Επίσης υπογράμμισε ότι το όραμα για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο γίνεται πραγματικότητα.

Ο επικεφαλής της NOSTIRA (συνιδιοκτήτης του πάρκου μαζί με το fund Fortress) Λουκάς Λαζαράκης υπογράμμισε ότι με τη λειτουργία του πάρκου θα παράγεται ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 24.000 νοικοκυριών και θα αποφεύγεται η έκλυση στην ατμόσφαιρα 70.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Σημαντικά θα είναι επίσης τα οφέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα εισπράττει περίπου 185.000 ευρώ το χρόνο αλλά και για τους καταναλωτές της περιοχής οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού των οποίων θα ελαφρυνθούν κατά 95.000 ευρώ το χρόνο.

Εκ μέρους της General Electric ο κ. Παναγιώτης Γάτος ανέφερε ότι ως το τέλος του χρόνου θα είναι σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 150 μεγαβάτ με τεχνολογία της εταιρείας η οποία όπως είπε είναι έτοιμη να συμβάλει με χρηματοδοτικές λύσεις στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Το αιολικό πάρκο στα Κάτω Λακκώματα περιλαμβάνει 12 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 38,4 μεγαβάτ και θα παράγει 95 γιγαβατώρες το χρόνο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ