Επενδυτικό ενδιαφέρον για γηροκομεία και φοιτητικές εστίες

Πρόκειται για μια διεθνή τάση, η οποία οφείλεται στη διαρκή διεύρυνση του μεριδίου του πληθυσμού τρίτης ηλικίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν τα ακίνητα «κοινωνικού χαρακτήρα», μια εναλλακτική επενδυτική κατηγορία, η οποία ενδέχεται στο μέλλον να απασχολήσει εντονότερα και την ελληνική αγορά ακινήτων. Πρόκειται για μια διεθνή τάση, η οποία οφείλεται στη διαρκή διεύρυνση του μεριδίου του πληθυσμού τρίτης ηλικίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, απόρροια των δημογραφικών τάσεων των τελευταίων δεκαετιών. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί ανάγκες για νέα κτίρια και μια σειρά από χρήσεις, όπως κέντρα περίθαλψης ή διαμονής ηλικιωμένων (ή και τα δύο), διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, σχολεία, έχουν αρχίσει να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, σε μια προσπάθεια διασποράς του ρίσκου και τόνωσης των αποδόσεων, οι οποίες έχουν αρχίσει να συμπιέζονται στα δημοφιλέστερα τμήματα της αγοράς, όπως π.χ. τα σύγχρονα κτίρια γραφείων και τα logistics.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills, η αγορά των επενδύσεων σε κέντρα περίθαλψης ηλικιωμένων προσείλκυσε 3,6 δισ. ευρώ στην Ευρώπη κατά το φετινό εννεάμηνο, παρά την επίδραση της πανδημίας. Η Σουηδία και η Γερμανία αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες αγορές, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση κατά 80% και 21% του όγκου των συναλλαγών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στη Γερμανία κατευθύνθηκε το 42% των επενδυτικών κεφαλαίων έναντι 23% στη Σουηδία. 

Με σουηδική τεχνογνωσία
Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να καταγράφονται και στην Ελλάδα οι πρώτες κινήσεις για την απόκτηση και εκμετάλλευση ακινήτων κοινωνικού χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Sterner Stenhus, ο νέος μεγαλομέτοχος της Pasal Development, η οποία διαθέτει σημαντικό αριθμό κέντρων περίθαλψης ηλικιωμένων στη Σουηδία και επιθυμεί να μεταφέρει αυτή την τεχνογνωσία της και στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας και προέδρου της Pasal Development Ηλία Γεωργιάδη, τα ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα –σχολεία, γηροκομεία και νοσοκομεία– θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα δραστηριοποίησης και μελλοντικής ανάπτυξης της εισηγμένης. Ηδη, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, έγινε γνωστό ότι η Pasal Development θα απορροφήσει την εταιρεία JPA, συμφερόντων της Sterner Stenhus. Η εταιρεία αυτή εκμισθώνει συγκρότημα 10 σχολικών μονάδων στην Αττική. Πρόκειται για τη σύμβαση ΣΔΙΤ που απέκτησε πέρυσι η Sterner Stenhus από την «Αβαξ» αντί ποσού 8,8 εκατ. ευρώ. Για την ένταξη της JPA στην Pasal Development θα εκδοθούν νέες μετοχές αξίας 12,5 εκατ. ευρώ.

Την πρώτη της κίνηση στην εναλλακτική αυτή κατηγορία επενδυτικών ακινήτων έχει όμως πραγματοποιήσει ήδη από τα μέσα του 2018 και η Briq Properties ΑΕΕΑΠ. Η εισηγμένη έχει αποκτήσει ένα κτίριο επιφάνειας 1.788 τ.μ. στην οδό Φιλελλήνων 18 στο Χαλάνδρι, το οποίο λειτουργεί ως μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Το τίμημα ανήλθε σε 1 εκατ. ευρώ και η προσφερόμενη απόδοση, βάσει του μισθωτηρίου συμβολαίου που έχει υπογραφεί, ανέρχεται σε 8%. Πρόκειται για απόδοση που προσφέρουν σήμερα οι σύγχρονοι χώροι logistics, τους οποίους προσθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους τον τελευταίο χρόνο σχεδόν όλες οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ.

Το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν ιδιοκτησίας του ομίλου Ελλάκτωρ, που ήδη το είχε μετατρέψει από κτίριο γραφείων σε κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων, ενώ είχε συνάψει και συμβόλαιο ενοικίασης με ιδιωτική εταιρεία, διάρκειας 10 ετών. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει τότε η διοίκηση της Briq Properties, η απόδοση του 8% δεν θα ήταν εφικτό να επιτευχθεί αν είχε διατηρηθεί η χρήση του ακινήτου ως κτιρίου γραφείων.

Διαγνωστικά κέντρα
Ταυτόχρονα, σημαντικό είναι το αγοραστικό ή μισθωτικό ενδιαφέρον ιατρικών ομίλων, κλινικών και διαγνωστικών κέντρων για την επέκταση της φυσικής παρουσίας τους μέσω νέων ακινήτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επικείμενη αγορά της πρώην ιστορικής έδρας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) στην οδό Χρήστου Λαδά, στο κέντρο της Αθήνας. Το ακίνητο αποτελεί αντικείμενο αγοραπωλησίας αντί ποσού 7,5 εκατ. ευρώ από διεθνή όμιλο διαγνωστικών κέντρων, με πωλητή την εταιρεία Sodia Properties, η οποία διαχειρίζεται τα ακίνητα που περιλαμβάνονταν στο Project Jupiter, το οποίο πώλησε η Alpha Bank στον επενδυτικό όμιλο Apollo το 2018.

φωτογραφία: unsplash

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ