Επενδυτικός παραλογισμός: Άδειες από 7 υπηρεσίες για 1 μηχάνημα

Τρανταχτά παραδείγματα υπερβολών της Ελληνικής γραφειοκρατίας...

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις νέες οικοδομές όπως και η κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων του ΕΣΠΑ και η αντικατάστασή τους από άτοκα δάνεια και φορολογικές πιστώσεις περιλαμβάνεται στις (50 συνολικά) προτάσεις που συνθέτουν την εργαλειοθήκη του ΣΕΒ για την επιτάχυνση των επενδύσεων μαζί με συστάσεις για αλλαγές στη φορολογία, την αδειοδότηση, την απονομή δικαιοσύνης, τη χωροταξία, άρση της απαγόρευσης ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων κ.α.

 Η εργαλειοθήκη θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στο Επενδυτικό Συνέδριο «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» που διοργανώνει ο ΣΕΒ και στο οποίο σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Συγκεκριμένα η πρόταση για την οικοδομή προβλέπει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης και απαλλαγή του φόρου κληρονομιάς για τις νέες οικοδομές για τα δεκαπέντε φορολογικά έτη από την έκδοση της άδειας. Για το ΕΣΠΑ προτείνονται φορολογικές πιστώσεις αντί για επιχορηγήσεις καθώς και ενισχύσεις με μορφή άτοκων δανείων, όπως εφαρμόζονται στην Πορτογαλία. Δηλαδή με καθυστέρηση της επένδυσης μειώνεται το ποσοστό ενίσχυσης, ενώ όπου επιτυγχάνονται οι στόχοι απόδοσης, έως το 50% του δανείου δεν επιστρέφεται (χαρίζεται).

 Άλλες προτάσεις είναι η προαδειοδότηση χώρων σχετικά με περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και ιδιοκτησιακά θέματα ώστε να προσφέρονται έτοιμοι στον επενδυτή, η κατάργηση μιας ρύθμισης όταν εισάγεται μια νέα, για μείωση του κόστους και της γραφειοκρατίας, μέτρα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης όπως η προ – επεξεργασία υποθέσεων και η τοποθέτηση βοηθών στους δικαστές, την απλούστευση της αδειοδότησης με θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης, μείωση φόρων, τελών και χαρτοσήμων, εφαρμογή υπεραποσβέσεων και συμψηφισμού ζημιών με κέρδη χωρίς χρονικό περιορισμό, κ.α.

 Η εργαλειοθήκη εκπονήθηκε από την Deloitte ύστερα από μελέτη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Καταγράφει μεταξύ άλλων και τις υπερβολές της ελληνικής γραφειοκρατίας, στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής:

Παράδειγμα πρώτο: Την ώρα που το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο, κυριότερο ακόμη και από το ύψος των φορολογικών συντελεστών για σοβαρούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές (όπως τουλάχιστον δείχνει το γεγονός ότι στους δείκτες ανταγωνιστικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων βρίσκονται χώρες που δεν έχουν απαραίτητα μικρή φορολογία όπως η Σουηδία και το Βέλγιο), στην Ελλάδα οι φορολογικοί νόμοι αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. Όπως καταγράφει ο ΣΕΒ, από το 2005 έως σήμερα μέσα σε μόλις 13 χρόνια έχουν ψηφιστεί 25 φορολογικοί νόμοι και έχουν εκδοθεί 100 φορολογικές εγκύκλιοι. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, κάθε χρόνο ψηφίζονται 2 φορολογικοί νόμοι και εκδίδονται 7 φορολογικές εγκύκλιοι.

Παράδειγμα δεύτερο: Για την αδειοδότηση μεγάλης επένδυσης ζητήθηκαν δοκιμές που θα ήταν δυνατές μόνο ως αποτέλεσμα της αδειοδότησης. Συμβολικά το αίτημα αποδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει τον ίδιο ή και μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από τα διαστημικά ταξίδια, για τα οποία ζητούνται από τη... NASA δοκιμαστικές μη επανδρωμένες πτήσεις, για να δοθεί τελικά η άδεια για το κανονικό ταξίδι.

Παράδειγμα τρίτο: Εταιρεία που έχει νόμιμη άδεια εγκατάστασης και λειτουργεί κανονικά επί 8 συναπτά έτη αποφασίζει να προσθέσει στο κτίριό της ένα επιπλέον πατάρι. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες δηλώθηκε ότι για να δοθεί η άδεια από το πατάρι θα πρέπει να γίνει προηγουμένως έλεγχος από την... αρχαιολογία, προφανώς υπό τον φόβο ανακάλυψης αρχαιοτήτων στον... αέρα του κτιρίου.

Παράδειγμα τέταρτο: Βιομηχανία με μονάδα παραγωγής σε κανονική λειτουργία που διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες και εγκρίσεις αποφασίζει να αγοράσει νέο μηχάνημα. Προφανώς ο πρώτος γολγοθάς αδειοδότησης και γραφειοκρατίας δεν ήταν αρκετός και όταν αποτάνθηκε αρμοδίως διαπίστωσε ότι θα χρειαστεί 7 διαφορετικές άδειες από υπηρεσίες προκειμένου να εκδοθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Προφανώς οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι δεν είχαν πληροφορηθεί ότι έχει απλοποιηθεί η αδειοδότηση και ότι οι εταιρείες μπορούν να εξασφαλίσουν από τα one stop shop, που έχουν φτιάξει τουλάχιστον 5 υπουργοί την τελευταία 15ετία, άδεια για το μηχάνημά τους από μία υπηρεσία σε 24 ώρες.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ