Επίδομα 400 ευρώ: Γιατί κόπηκαν 30.000 επιστήμονες

Δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες που υπέβαλαν αίτηση, δεν πληρούσαν τα κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης

«Σκοτσέζικο ντους» περιμένει χιλιάδες επιστήμονες που υπέβαλαν αίτηση προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με το σάιτ powergame.gr, δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες που υπέβαλαν αίτηση, δεν πληρούσαν τα κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης με αποτέλεσμα να «κοπούν» από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποίησαν εξονυχιστικό έλεγχο διασταυρώνοντας τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα myBusinessSupport, ώστε τα περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί να κατευθυνθούν σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Όπως αποκαλύπτουν πηγές του υπουργείου Εργασίας στο powergame.gr από τους 82.000 αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που κατέθεσαν αίτηση, περίπου 30.000 έμειναν εκτός μετά τις διασταυρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τέσσερις στους 10 δεν θα δουν τελικά το χρώμα του χρήματος, καθώς η απάντηση στην αίτηση τους θα είναι απορριπτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των επιστημόνων που έμεινε εκτός επιδόματος δεν πληρούσε τα κριτήρια του τζίρου, δεν είχε δηλαδή μείωσή τζίρου κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι αρκετοί δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση έχουν δηλώσει λάθος το αριθμό IBAN του τραπεζικούς τους λογαριασμού, γεγονός που επίσης «μπλοκάρει» την καταβολή της ενίσχυσης, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των επιστημόνων που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν αίτηση εντός της οριζόμενης προθεσμίας που είχε τεθεί (15 Φεβρουαρίου).

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αποκαλύπτει σήμερα το του powergame.gr, και με στόχο το επίδομα να μπει στην τσέπη όλων των δικαιούχων, το υπουργείο Εργασίας θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα προκειμένου αφενός να γίνουν διορθώσεις από τους δικαιούχους και αφετέρου να υποβληθούν εκ νέου αιτήσεις από αυτούς που έχασαν την προηγούμενη προθεσμία.

Δικαιούχοι και εισοδηματικά κριτήρια

Υπενθυμίζεται ότι την οικονομική ενίσχυση θα τη λάβουν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με τους ακόλουθους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):

6910: Νομικές Δραστηριότητες
7111: Αρχιτέκτονες
7112: Μηχανικοί και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
8621: Γενικά ιατρικά επαγγέλματα
8622: Ειδικά ιατρικά επαγγέλματα
8623: Οδοντιατρικά επαγγέλματα
7500: Κτηνίατροι
6920: Δραστηριότητες λογιστικής και παροχή φορολογικών συμβουλών
7022: Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης

Για να καταστεί κάποιος δικαιούχος θα πρέπει από 20 Μαρτίου 2020 έως 30 Νοεμβρίου 2020 να είχε ενεργό κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας. Παράλληλα, το διάστημα από 20 Μαρτίου 2020 έως 30 Νοεμβρίου 2020 θα πρέπει να μην είχε αναλάβει μισθωτή εργασία ή εργασία με έμμισθη εντολή.

Με βάση την ΚΥΑ που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο, αίτηση στην πλατφόρμα μπορούν να υποβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως 31 Δεκεμβρίου 2016, εφόσον αφενός εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών ή των ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, αφετέρου το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020 δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Η δεύτερη ομάδα που μπορεί να επιχειρήσει να καταθέσει ξανά αίτηση είναι οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι – επιστήμονες, που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2017. Για τους συγκεκριμένους δεν ισχύει το κριτήριο μείωσης του τζίρου. Ωστόσο ισχύει κανονικά το εισοδηματικό όριο των 30.000 ευρώ στο οικογενειακό εισόδημα.

Τελευταία ομάδα δικαιούχων είναι οι ασκούμενοι δικηγόροι που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1.1.2017. Για αυτή την κατηγορία δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα λάβουν στο σύνολό τους, εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση, το έκτακτο βοήθημα των 400 ευρώ.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ