Επιχειρήσεις: Επιβίωση & Ανάπτυξη

Επιχειρήσεις: Επιβίωση & Ανάπτυξη

Χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Χρηματιστήριο

Oι ΜΜΕ χρειάζονται στήριξη για την επιβίωση και ανάπτυξή τους. Το βάρος της χρηματοδότησής τους δεν αναλαμβάνουν οι τράπεζες. Η ευρωπαϊκή και εθνική οικονομία είναι τραπεζοκεντρικές. Είναι, κατά τούτο, αναγκαίο για τις ΜΜΕ να ενεργοποιηθούν και αξιοποιηθούν περισσότερες, εναλλακτικές, πηγές χρηματοδότησής τους. Μια από αυτές: οι κεφαλαιαγορές.

Οι παραδοχές της ΕΕ για τις ΜΜΕ

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕ: «Υπάρχουν 24 εκ. ΜΜΕ στην ΕΕ των 27.  Εκπροσωπούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Δημιουργούν περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ της ΕΕ ενώ ταυτόχρονα απασχολούσαν περισσότερους από 100εκ. υπαλλήλους πριν από την έναρξη της πανδημίας». Έχει γίνει ήδη αποδεκτό από την ΕΕ πως, στη μετά Covid εποχή, επιβάλλεται να αναθεωρηθεί η Στρατηγική για τις ΜΜΕ. Προς την κατεύθυνση και της υποβοήθησής τους  για την άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές. Τι συμβαίνει όμως στην Ευρώπη και στην Ελλάδα;

Ο «γολγοθάς» των χρηματιστηρίων.

Οι αρχικές δημόσιες προσφορές στις Ευρωπαϊκές Κεφαλαιαγορές

Ας ρίξουμε μια σχετική ματιά στα (όχι ενθαρρυντικά) στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας (2009-2019):

sd

Αντίστοιχα με την ανωτέρω, φθίνουσα πορεία, των αρχικών δημόσιων προσφορών, υποβαθμισμένο προκύπτει, δυστυχώς, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των επενδυτών για τις κεφαλαιαγορές.

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά την τελευταία 20ετία

Ας ρίξουμε και μια συνολική-συνοπτική ματιά στα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από την 1.1.2000-έως 26.3.21 (που ευγενικά μας παρέσχε και με την άδειά του δημοσιοποιούνται):

sd

Οι, γνωστές σε όλους-εργώδεις θα λέγαμε, προσπάθειες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποδεικνύεται πως αποδίδουν καρπούς τα τελευταία χρόνια στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

Αν και το θέμα μοιάζει πολυπαραγοντικό, προκύπτει πως το χρηματιστήριο μπορεί να βοηθήσει στην άντληση κεφαλαίων (:σχετικά δείγματα στην τριετία 2013-2015 και στο πρώτο τρίμηνο του 2021). Οι ΜΜΕ δικαιούνται, αυτονόητα, το δικό τους μερίδιο. Και, βεβαίως, τη σχετική συνδρομή.

ΕΕ: Η δημιουργία ενός fund για την υποβοήθηση των ΜΜΕ κατά και μετά την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο

Πριν από ένα έτος (:10.3.20) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε Ανακοίνωση της Στρατηγικής της για τις ΜΜΕ:  Επισημαίνει πως: «...Οι κεφαλαιαγορές αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των ΜΜΕ σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης... Ωστόσο, ο αριθμός των αρχικών δημόσιων προσφορών ΜΜΕ μειώθηκε δραστικά...». Προτάθηκε, ήδη, η δημιουργία ενός fund για την υποβοήθηση της εισαγωγής στο χρηματιστήριο των ΜΜΕ κατά και μετά τη διαδικασία εγγραφής. Με τον τρόπο αυτό θα στρέφονταν περισσότερες ΜΜΕ στις κεφαλαιαγορές. Οι οικονομίες θα κατέληγαν λιγότερο «τραπεζοκεντρικές».

Τον παρελθόντα Σεπτέμβριο κατατέθηκε σχετική Πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενθαρρύνει «τη δημιουργία και την απόδοση προτεραιότητας σε ένα μεγάλο ιδιωτικό πανευρωπαϊκό ταμείο, ένα Ταμείο IPO, για τη στήριξη της χρηματοδότησης των ΜΜΕ».

Οι ρυθμοί όμως δεν είναι ταχείς.

Ο απολύτως πρόσφατος Κανονισμός (ΕΕ) 2021/523 για τη θέσπιση του προγράμματος  InvestEu επαναφέρει (αιτ. σκέψη  21) το θέμα για τη δημιουργία ενός τέτοιου Ταμείου.

 

Το χρηματιστήριο μπορεί να αποτελέσει μέσο άντλησης κεφαλαίων για κάποιες ΜΜΕ. Σ’ εκείνες που θα το επιλέξουν, θα πρέπει να παρασχεθεί κατάλληλη συνδρομή. Σημαντικό ρόλο αναμένεται θα επιτελέσει το fund που σχεδιάζεται εδώ και καιρό από την Ε.Ε.

Ευελπιστούμε να μην βραδύνει.

Για το καλό, εν τέλει, όλων μας.-

 

 

Σταύρος Κουμεντάκης

Managing Partner

Koumentakis and Associates Law Firm

 

 

Σημ.: Το παρόν άρθρο σε πλήρη μορφή

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ