Έρχεται τριπλή αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία

Τρεις θετικές ειδήσεις, σε τρία διαφορετικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, αναμένονται να δημοσιοποιηθούν μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή τροχιάς της οικονομίας μετά τη σταδιακή ύφεση της υγειονομικής κρίσης.

Η πρώτη είναι η αξιολόγηση με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο που γίνεται για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και συνεπώς και για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση θα διαπιστώνει ότι μετά τη μεγάλη ύφεση που είχε η οικονομία το 2020, η Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά από φέτος. Η έκθεση θα υιοθετεί την πρόβλεψη των εαρινών εκτιμήσεων της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 4,1% του ΑΕΠ φέτος και 6% του ΑΕΠ το 2022.

Σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, η έκθεση θα επισημαίνει ότι η ανάκαμψη θα είναι αποτέλεσμα της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της προώθησης μιας σειράς βασικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η Ελλάδα, σε τομείς όπως η μείωση των κόκκινων δανείων με τον νέο πτωχευτικό κώδικα και το σχέδιο Ηρακλής, η ψηφιοποίηση του δημοσίου αλλά και οι αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τον εκσυγχρονισμό σε βασικούς τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η απονομή της δικαιοσύνης.

Στις παρατηρήσεις της η Επιτροπή θα τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τα χρόνια των μνημονίων και θα πρέπει να κάνει πιο εξωστρεφή και ανταγωνιστική την οικονομία της.

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Την ίδια μέρα, θα δοθεί στη δημοσιότητα και μια νέα αξιολόγηση η οποία θα επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο, παρά την αύξησή του κατά 25,1% το 2020 λόγω των δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Η αξιολόγηση θα επισημαίνει ότι:

1. Παρά την αύξηση των μέσων ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών του χρέους λόγω και της αύξησης του ύψους του χρέους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους εντός της Ε.Ε.

2. Το 55% του χρέους κατέχεται από τομ επίσημο τομέα (κυρίως τους Ευρωπαίους δανειστές), έχει επιτόκιο χαμηλότερο του 1% του ΑΕΠ και διάρκεια αποπληρωμής 31 χρόνια.

3. Η Ελλάδα διατηρεί ακόμη ένα πολύ υψηλό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων που ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ. Με το ποσό αυτό μπορεί να επιλέγει τον χρόνο και το ύψος των εκδόσεων χρέους της. Κατά συνέπεια, ακόμη και σε περίπτωση πολύ υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές, μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για περίοδο μεγαλύτερη από 3 χρόνια χωρίς να αναζητήσει κεφάλαια από τις αγορές

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ