Έτοιμο το «εμβόλιο» ρευστότητας για παρόχους ενέργειας

Έτοιμο το «εμβόλιο» ρευστότητας για παρόχους ενέργειας

Εκλεισε η συμφωνία του υπ. Περιβάλλοντος με το ΥΠΟΙΚ

Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη του μηχανισμού ρευστότητας για τις ενεργειακές επιχειρήσεις, καθώς έχει ήδη κλείσει η σχετική συμφωνία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό ανέφερε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπ. Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι τα δύο υπουργεία βρίσκονται στη φάση των διατυπώσεων της συμφωνίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών ρεύματος και φυσικού αερίου.  

Αν και ο υπουργός δεν ανέφερε το ύψος στο οποίο θα κινούνται τα διαθέσιμα κεφάλαια, σημείωσε ότι θα αξιοποιηθούν εγγυήσεις από την ΕΤΕ, ενώ αν χρειαστεί θα υπάρξει στήριξη και από το ΕΣΠΑ.

Όπως συμπλήρωσε, οι ενεργειακές επιχειρήσεις έχουν αυτήν την περίοδο ελάφρυνση λόγω της μείωσης του κόστους φυσικού αερίου και πετρελαίου και γι’ αυτό το υπουργείο ζήτησε -και οι εταιρείες προχώρησαν- σε προσφορές και εκπτώσεις προς τους καταναλωτές. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά έχουν μείωση εσόδων λόγω της κρίσης, με συνέπεια να χρειάζονται στήριξη. 

Παράλληλα με τον μηχανισμό ρευστότητας, ως «αντίδοτο» στις επιπτώσεις που έχει στον κλάδο προμήθειας η κρίση λόγω του κορωνοϊού, το ΥΠΕΝ προωθεί επίσης παρεμβάσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς. Μεταξύ άλλων δρομολογεί τη θέσπιση του κανονιστικού πλαισίου για τη διενέργεια συμψηφισμών των οφειλών των προμηθευτών προς τους Διαχειριστές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ