Έτος εξελίξεων για τα μεγάλα ενεργειακά έργα της χώρας

Τι περιμένουμε για τα μεγάλα ενεργειακά έργα καθώς και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης

Χρονιά σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το 2020 για το τοπίο των ενεργειακών υποδομών στη χώρα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη θα «κόψουν» το νήμα της κατασκευαστικής ολοκλήρωσης ενώ άλλα καινούρια έργα θα εισέλθουν σε φάση υλοποίησης.

Το έδαφος για ένα υποσχόμενο 2020, προετοιμάστηκε από τα προηγούμενα χρόνια εφόσον για κάποια έργα όπως ο αγωγός IGB απαιτήθηκαν πολυετείς διεργασίες. Σε κάθε περίπτωση, στη δεκαετία που ξεκινά, πρόκειται να δούμε ενεργειακά project πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξουν τα δεδομένα στον κλάδο της Ενέργειας.

Τι περιμένουμε όμως για τα μεγάλα ενεργειακά έργα, μέσα στο 2020;

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κρήτης

Ξεκινάμε από τη «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης, με προϋπολογισμό ύψους 350 εκατ. ευρώ, αποτελώντας πραγματικά ένα έργο-σταθμό για το Σύστημα Μεταφοράς της χώρας. Πρόκειται να «μπει στην πρίζα» εντός του 2020 συνδέοντας για πρώτη φορά την Κρήτη με το ηπειρωτικό σύστημα, με καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος 182 χλμ. Πέραν αυτού όμως, το 2020 αναμένεται και η εκκίνηση της κατασκευής της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, με προϋπολογισμό 915 εκατ. ευρώ, για την οποία οι βασικές διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων

Το «μομέντουμ» του ΑΔΜΗΕ δεν σταματά όμως εδώ, εφόσον η ευλαβική τήρηση του επενδυτικού του προγράμματος κατά τα προηγούμενα χρόνια τον βρίσκει με πολλά σημαντικά έργα να βρίσκονται προ της ολοκλήρωσης όπως η Β΄Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, ύψους 70 εκατ. ευρώ, που αναμένεται στους πρώτους μήνες του 2020 αλλά και η Γ’ Φάση (με 111,6 εκατ. ευρώ) της ηλεκτρικής διασύνδεσης (σ.σ. αφορά την πόντιση δεύτερου καλωδίου 150 kV μεταξύ Λαυρίου και Σύρου) η οποία αναμένεται το 4ο τρίμηνο του έτους.

Αγωγός φυσικού αερίου IGB

Στο Β’ εξάμηνο του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου, IGB, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε κατασκευή. Με συνολικό ύψος επένδυσης της τάξης των 240 εκατ. ευρώ και μήκος 182 χιλιομέτρων, ο αγωγός θα συνδέσει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία και θα μεταφέρει αρχικά 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως από τη Κομοτηνή στη γειτονική χώρα.

FSRU Αλεξανδρούπολης

Στο «μέτωπο» του φυσικού αερίου, ένα ακόμη εμβληματικό έργο αναμένεται να βρεθεί στη γραμμή της κατασκευαστικής εκκίνησης. Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη που θα αποτελέσει τον δεύτερο στρατηγικό Τερματικό Σταθμό της Ελλάδα, αυτή τη φορά στο βόρειο τμήμα της χώρας το οποίο υπολογίζεται ότι θα εισέλθει σε εμπορική λειτουργία μέσα στο 2021.

Το έργο βρίσκεται πλέον σε προχωρημένη ωριμότητα, μετά και την επιτυχή δρομολόγηση των market tests, Ο διαγωνισμός για τον αγωγό που θα συνδέει την πλωτή μονάδα με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς είναι ήδη ανοιχτός με καταληκτική ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών, τις 14 Φεβρουαρίου ενώ αναμένεται και η δεσμευτική φάση του διαγωνισμού για την πλωτή μονάδα (το FSRU). Η αξιολόγηση των υποψηφίων και η ανάδειξη των αναδόχων εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο.

Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας

Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 τοποθετείται ο διαγωνισμός παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας από το ΤΑΙΠΕΔ, μιας κρίσιμης εθνικής υποδομής αποθήκευσης φυσικού αερίου που παράλληλα αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό εκμετάλλευση από την Energean.

Πτολεμαΐδα V

Το 2020, η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα V, θα βρεθεί στη γραμμή της κατασκευαστικής ολοκλήρωσης. Η νέα μονάδα που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεγειακή επένδυση αυτή τη στιγμή στη χώρα, υπολογίζεται ότι θα αποπερατωθεί κατασκευαστικά το ερχόμενο καλοκαίρι με τη δοκιμαστική λειτουργία, η οποία θα ακολουθήσει μετέπειτα, να υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ