Eurogroup: «Αγώνας δρόμου» για αποφάσεις εν μέσω διαφωνιών

Εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, πληθαίνουν οι δηλώσεις αλλά και η δημόσια αντιπαράθεση γύρω από το ποια μορφή θα πρέπει να πάρει η στήριξη που ενδεχομένως χρειαστούν τα κράτη-μέλη εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Kλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη του στους Financial Times, απαντώντας σε ερώτηση για την έκδοση «ευρωομολογου» δηλώνει ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο για την πώληση τέτοιου είδους ομολόγων. Όμως «θα χρειάζονταν ένα, δύο, τρία χρόνια και τα κράτη-μέλη θα έπρεπε να διαθέσουν σε αυτό κεφάλαια ή εγγυήσεις ή να εκχωρήσουν μελλοντικά έσοδα». Βραχυπρόθεσμα ωστόσο σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, θα μπορούσε να προκύψει έκδοση χρέους από τον ESM, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ένα από τα βασικά θέματα του επόμενου Eurogroup θα είναι η ενεργοποίηση του ESM και κυρίως οι όροι υπό τους οποίους μια χώρα-μέλος θα μπορούσε να αντλήσει ρευστότητα από τον Μηχανισμό, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ήδη έχει συζητηθεί η χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με τον επικεφαλής του ESM να σημειώνει ότι οι προϋποθέσεις χορήγησης θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές σε σχέση με την εποχή της κρίσης του ευρώ. «Η ECCL, όπως βλέπω, θα έχει πολύ περιορισμένους όρους, που ουσιαστικά διασφαλίζουν ότι τα χρήματα δαπανώνται με τον σωστό τρόπο και ότι ο ESM θα πάρει τα χρήματα του πίσω μια μέρα».

Αρνητικός στο θέμα της έκδοσης κορωνο-ομολόγου εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, στην κατεύθυνση αυτήν έχουν ληφθεί αποφάσεις και θα ληφθούν και άλλες». Σε αυτές περιλαμβάνονται με βάση τον γερμανό αντικαγκελάριο, χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. «Θα ληφθεί πρόνοια ώστε η υλοποίηση των προγραμμάτων να μην αποτύχει εξαιτίας της εθνικής συμμετοχής» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με προγράμματα έως 50 δις. ευρώ για χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν είτε τα ποσά, είτε αντίστοιχες αναπτυξιακές τράπεζες ο ESM, μέσω μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας για τη χρηματοδότηση του δημοσίου.

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωζώνης εξαιτίας της πανδημίας. «Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού…Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή».  

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας δήλωσε παράλληλα ότι είναι έτοιμος να θέσει προς συζήτηση συγκεκριμένες, καλά αιτιολογημένες και αποτελεσματικές προτάσεις που να μπορούν να βοηθήσουν στην επίσπευση των αποφάσεων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ