Ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός: «Πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο

Ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός: «Πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο

Το σχέδιο οδηγίας για τον κατώτατο μισθό αποσκοπεί στον καθορισμό κοινών ελάχιστων προτύπων για τη διασφάλιση ενός εισοδήματος που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη την εντολή της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων με 443 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 58 αποχές.

Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τις θέσεις του.

Το σχέδιο οδηγίας για τον κατώτατο μισθό αποσκοπεί στον καθορισμό κοινών ελάχιστων προτύπων για τη διασφάλιση ενός εισοδήματος που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Προστασία στις συλλογικές συμβάσεις

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω ενός θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού μέσω της νομοθεσίας, είτε δίνοντας στους εργαζομένους τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται τους μισθούς τους με τους εργοδότες τους μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το Κοινοβούλιο ζητά επίσης να υποχρεωθούν τα κράτη-μέλη όπου λιγότερο από το 80% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις να λάβουν ενεργά μέτρα για την ενίσχυση και την επέκταση της κάλυψης των συμβάσεων αυτών.

Η απόφαση της επιτροπής Απασχόλησης να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της συνόδου της ολομέλειας στο Στρασβούργο την περασμένη Δευτέρα. Δεδομένου ότι περισσότεροι από 71 ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν στην απόφαση έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, διεξήχθη ψηφοφορία για την έγκριση της διαπραγματευτικής εντολής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ