Φορο-κίνητρα για επαναπατρισμό εργαζομένων και επαγγελματιών

Φορο-κίνητρα για επαναπατρισμό εργαζομένων και επαγγελματιών

Ευνοϊκό 7ετές καθεστώς με μείωση φόρου κατά 50% και απαλλαγή από τεκμήρια κατοικιών - αυτοκινήτων

Μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούνται στην Ελλάδα, αλλά έχουν δηλωμένη τη φορολογική κατοικία τους στο εξωτερικό μπορούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι οποίες προβλέπουν μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% και απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητά τους για 7 χρόνια.

Τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ καθορίζει η υπ’ αριθμόν Α1087/ 2021 κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την έκδοση της απόφασης αυτής συμπληρώνεται το φορολογικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου που θεσπίστηκε διαδοχικά με τα άρθρα 5Α, 5Β και 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα οποία προστέθηκαν με νόμους του 2019 και του 2020 και προβλέπουν:

α) τη δυνατότητα εναλλακτικής φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματος για νέους φορολογικούς κατοίκους που πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα,

β) την εναλλακτική φορολόγηση σε δικαιούχους σύνταξης εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας,

γ) προσέλκυση αλλοδαπών εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται εξάλλου ότι ήδη, για το 2020 και το 2021, έχουν υποβληθεί περίπου 90 αιτήσεις επενδυτών και συγγενικών τους προσώπων, με το ποσό του βεβαιωθέντος φόρου να αγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ για την πρώτη διετία εφαρμογής. Για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής, 180 αιτήσεις συνταξιούχων.

Προθεσμίες αιτήσεων

Γνωστοποιείται εξάλλου ότι, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των φορολογούμενων, χορηγήθηκε πρόσφατα παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το 2021:

* Έως τις 31 Μαΐου για νέους φορολογικούς κατοίκους που πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα (άρθρο 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) και για δικαιούχους σύνταξης εξωτερικού οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας (άρθρο 5Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).

* Έως τις 30 Σεπτεμβρίου για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι (άρθρο 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ